Преди да започне поредното гласуване за председател на 48-то Народно събрание от ДПС поискаха почивка.

След почивката Вежди Рашидов се притесни, че в зала не е Йордан Цонев, чиято номинация все пак ще се гласува, като той получи 34 гласа. Кристиян Вигенин бе подкрепен за председател от 28 депутати. Никола Минчев получи 73 гласа в своя подкрепа. Петър Петров от "Възраждане" събра 27 гласа като подкрепа. За Росен Желязков гласуваха 67 народни представители. И така отново не бе избран председател на 48 НС.

ДПС и Кирил Петков на "отворена дискусия" в НС

ДПС и Кирил Петков на "отворена дискусия" в НС

ПП няма да покдрепи хора от прехода, свързани с корупционния модел

На балотаж отидоха Никола Минчев и Росен Желязков, но и двамата пак не събраха мнозинство.

Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе на трибуната и обяви ситуацията като параграф 22. Тя поиска прекъсване на заседанието и то да продължи утре. Надявам се, че утрото ще е по-мъдро от вечерта, изтъкна тя.

Председателят Вежди Рашидов призова депутатите да се разберат като на кръгла маса. Народът ще ни изнесе всички както през 90-те, предупреди той. Рашидов насрочи заседанието да продължи утре в 10.00 часа.

Стефан Янев излезе на трибуната да констатира липсата на диалог. Нашата дейност днес е непродуктивна, обяви той. Янев настоя за председателски съвет.

Утре по-мъдри, пожела Рашидов, обявявайки край на първото заседание на Народното събрание. Утре той отново ще води заседанието.

Проф. Пламен Киров: Няма хипотеза за разпускане на НС без председател

Проф. Пламен Киров: Няма хипотеза за разпускане на НС без председател

Разумът трябва да надделее над глупостта

Всички партии трябва да отстъпят, за да се намери решение на патовата ситуация, получила се при избора на председател на новото 48-о Народно събрание. Същевременно обаче е унизително да се иска отстъпка от партията победител. Това мнение изрази в кулоарите на Народното събрание почетният председател на Народното събрание Вежди Рашидов след обявената почивка на първото заседатение на законодателната институция, която ще продължи до 10 ч. в четвъртък, когато заседанието ще продължи. Тази безпрецедентна ситуация се получава, тъй като по правилник депутатите задължително трябва да изберат председател в рамките на откриващото заседание.

"Всички трябва да отстъпят. Всички да отстъпят през диалога, през разбирателството, защото всичко това е създадено, за да няма диалог", каза Рашидов.

Попитан обаче от News.bg в какво трябва да се изразява отстъпката от страна на ГЕРБ, той отвърна: "Първо е унизително да искаш от победител отстъпка. Всички да отстъпят през диалога, през разбирателството, защото всичко това е създадено, за да няма диалог."

Ротация между Минчев и Желязков предлага ДБ

Ротация между Минчев и Желязков предлага ДБ

Подобен ротационен модел има в Европейския парламент

"Когато хората мерят личното си его и не мислят за обществото, така се получава. Затова приех да влзяза отново в парламента, защото са оптимист. На България й трябва бюджет, доста закони трябва да се приемат", добави доайенът сред депутатите на ГЕРБ.

"Нямаше да вляза в парламента, ако знаех какво ще се случи. Не съжалявам, тъжно е всичко, което се случва. Не исках така да си ходя от един парламент, в който думата "народ" почти няма да се чува", сподели Вежди Рашидов.

Какво следва в НС: Спиране на часовника или бял дим от покрива?

Какво следва в НС: Спиране на часовника или бял дим от покрива?

Изборът на председател трябва да е в рамките на първото заседание и второ не може да има