Работата на 48-ия парламент блокира от първия ден заради избора на председател. След като се стигна до две кандидатури - на Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Минчев от "Продължаваме промяната", за които не достигат гласове нито единият да заеме поста, депутатите ще стоят в сградата, докато такъв бъде избран.

Това обясни депутатът от БСП Явор Божанков. Той бе категоричен, че парламентът днес няма да приключи работа, докато не бъде избран председател или "докато не се види бял дим от покрива".

Иначе той поясни, че БСП подкрепят Никола Минчев от двамата и определи ситуацията като "безпрецедентна" и "процедура след процедура". Може и часовникът да бъде спрян, докато не бъде избран председател, коментира Божанков. Спирането на часовника е процедура в правилника на НС.

Левицата няма да подкрепи председател, издигнат от ГЕРБ, каза депутатът.

Единият от кандидатите Никола Минчев от своя страна кoментира, че трябва и ще се стигне до избор, тъй като Народното събрание не може да остане без председател.

Отпадналият вече кандидат от "Възраждане" Петър Петров бе категоричен, че тяхната ПГ няма да подкрепи "чужда кандидатура" за председател, освен самия него. Като юрист уточни, че ще се следва Конституцията, а не правилника на парламента, но изборът на председател трябва да е в рамките на първото заседание и второ не може да има, докато не бъде ударен звънецът днес. Така, и според него "е възможно да се стигне до спиране на часовника" и все пак "може да има компромис". Нови избори - вижда "Възраждане", а не работещ 48-и парламент, макар че още утре ще внесе законопроекти.

"Обсъждаме с юристи и конституционалисти какво следва оттук  нататък, няма такъв прецедент досега. Има различни мнения, може би трябва да спрем часовника и заседанието да остане прекъснато, но незакрито. Ако заседанието сега бъде закрито, без да бъде избран редовен председател, няма кой утре да открие парламента. Така смятат повечето юристи, и аз съм юрист. Все едно няма парламент, ако няма председател и Вежди да закрие заседанието, ние утре не може да започнем да работим. Това е абсурдно", коментира Корнелия Нинова.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%