"Продължаваме промяната" няма да подкрепят някого от ГЕРБ и ДПС за председател на парламента. Това заяви бившият министър на образованието и настоящ депутат от ПП акад. Николай Денков пред БиТиВи.

По думите му това, което не се вижда отстрани, е, че текат сериозни преговори да има председател на парламента. Денков иска всички съществени разговори да се водят пред очите на хората. Ситуацията напомня от миналата година, когато ИТН били първи, сравни Денков.

Той искрено се надява депутатите днес да имат други възможности за председател на законодателния орган, като например ДБ да предложат кандидат. Денков вижда няколко човека, които биха могли да бъдат добри председатели на парламента, като би гласувал за кандидат на "Демократична България".

Янаки Стоилов: И без председател на НС консултациите може да започнат

Янаки Стоилов: И без председател на НС консултациите може да започнат

Да не се променят правилата в ход, призова съдията в КС

Той определи като лош вариант изборът на председател на НС да се остави за следващата седмица.

В един кабинет с ГЕРБ и ДПС няма как да бъдем, отсече акад. Денков и добави, че да се прави диалог с тях за кабинет е безсмислено.

Бившият заместник-председател на НС от ПП, който пое председателския пост в парламента след свалянето на Никола Минчев, Мирослав Иванов, заяви по БНТ, че парламентарната му група на този етап остава зад кандидатурата на Кристиан Вигенин.

Припомняме, че в първите два дни на 48-ото Народно събрание не бе излъчен председател на парламента. След провал при избора на 19 октомври, вчера, въпреки проведените няколко председателски съвета, както и консултации, които организираха от втората по численост парламентарна партия - "Продължаваме промяната" за избор на шеф на законодателния орган и след стартиране на процедурата отначало, такъв отново не бе избран. Затова депутатите ще търсят консенсус по очевидно сложния въпрос и днес.