Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БиТиВи.

БСП проявили държавническо отношение и грижа за хората, като затова социалистите подкрепили Вежди Рашидов за председател на парламента. БСП водили разговор три денонощия за шеф на законодателния орган и Вежди Рашидов не е избран като представител на една партия, подчерта Нинова, която не е имала личен разговор с Рашидов на четири очи.

Коалицията на хартиената бюлетина подкрепи Рашидов за шеф на НС, според ПП

Коалицията на хартиената бюлетина подкрепи Рашидов за шеф на НС, според ПП

От ПП обвиняват Рашидов във връзки с Мултигруп и Цветан Василев

"На него му поомръзна на третия ден и е човек с достойнство и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но не се роди. В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход", изтъкна Нинова. Тя определи като прибързани твърденията за "навигация" и "сигнали" от народните представители към Рашидов какво да прави. Лично Нинова обаче не е чула да казват на Рашидов как да ръководи НС.

За БСП промените в Изборния кодекс, касаещи хартиената бюлетина, са важна тема, но не са най-важната. Като по-важни теми Нинова открои да има безплатни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата. Нинова очаква подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за връщането на хартиената бюлетина.

БСП е свързана с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в борбата с корупцията и реформата в съдебната система. БСП обаче няма да подкрепи износ на оръжие за Украйна, макар че най-вероятно ГЕРБ, ПП и ДБ ще гласуват да изпратим такова.

Нинова предполага, че ще има плаващи мнозинства в парламента. Тя очаква за бюджета и за Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство в Народното събрание.

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни. Имало контактна група за правителство, а сега предлага контактна група за бюджет с президентството, недоумява Нинова. Тя определи още "Български възход" на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в парламента.

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За да не се вкара популистки бюджет наново

По отношение на отношенията на БСП с държавния глава Румен Радев, Нинова отбеляза, че служебните министри на президента не трябва да се месят в работата на парламентарната група на социалистите. Това работа ли е на един служебен министър? "Просто спрете, в предизборната кампания достатъчно работихте срещу БСП", призова соцводачът. В партийния и политическия живот също трябва да има някакви принципи и морал, посочи Нинова, като даде пример да не се купуват изтребители сега.

Тези социалисти в кабинета какви са - представляват себе си или партията, недоумява Нинова, като ги призова, ако искат да отидат на "Позитано" 20 и да изложат възгледите си за партията, щели да бъдат изслушани.

Депутатите от БСП искат Радев да си озапти министрите

Депутатите от БСП искат Радев да си озапти министрите

Членове на служебния кабинет грубо се намесват в партийните ни работи