Ситуацията изглежда като да си играем с огъня, тичайки около купа със сено кой ще го запали пръв. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна след 4-часов председателски съвет.

Това, което става от вчера, е най-тежкият удар върху парламентарната република и демокрацията, посочи Нинова, според която се налива масло в огъня на тези, които искат да приключат с парламентарната демокрация.

"Това започва да изглежда като сценарий и е поне от една година и половина. Ставаме ли съучастници в процеса по унищожение на парламентарната република и установяване на едноличната власт, или ще се противопоставим на това?", запита Нинова.

Тя добави, че утре слънцето пак ще изгрее, но ако няма парламент, няма да има бюджет, компенсации и енергийно бедни, а ще има растящи цени.

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

След три часа председателски съвет се разбрали да не си подвикват и да се уважават

Ще укрепим ли парламентарната република, или ще я сдадем, запита Нинова. Иначе според нея депутатите щели да стигнат до съгласие кой да оглави парламентът. Като че ли има нагласа за избори и като че ли всеки се пази да надхвърли усещането за избори, изтъкна соцводачът.

Тя много трудно извадила БСП от етикета "статукво", но започнала промяната. БСП се борили за промяната още преди ПП да си мислили, че някога щели да станат партия. Нейното усещане е, че се връща онзи дух на залепяне на етикети на партии на статуквото и на партии на промяната. Не можем да стигнем до съгласие, защото някой ни пакетира, категорична бе Нинова.

"Мафията ни би заедно, но това, което чух днес, не приемам. Репликата да се "видим в зала Запад" е индиректно обвинение, че всички ние сме се събрали на най-официалното място и дискутираме на най-важното място, нещо задкулисно. Няма да позволим никой да върне БСП в образ на някакво задкулисие", обърна се Нинова към Кирил Петков и Асен Василев, като отчете успешната работа на БСП с ПП.

В НС всичко започва от началото

В НС всичко започва от началото

След четири часа председателски съвет

Ние не сме яли бой от мафията и задкулисието 6 години, а сега да позволим някой да ни открадне образа и програмата, отсече Нинова.

За избора на нов шеф на парламента Нинова смята, че Кристиан Вигенин е най-подходящ. С Вежди Рашидов имаме толкова лични битки, как ли не ме е наричал, но днес въпросът е по-голям - дали ще има парламентарна република и дали ще има грижа за хората, каза Нинова.

БСП няма да оттегли кандидатурата на Вигенин за председател на парламента. Ако стигнем до друго в пленарната зала, но стига сме си играли на кукли, каза още Нинова. БСП подкрепя вариант, около който депутатите да изберат най-възрастния за председател на парламента, но да тръгне законодателният орган.

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

Всяка ПГ да посочи по двама кандидати от другите партии за шеф на НС