Днес за трети ден ще продължи първото заседание на новото 48-о Народно събрание. Ситуацията като критична" определи в студиото на Нова телевизия конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

"През Средновековието е имало случаи при избора на папа да са необходими месеци, дори години. Но ние все пак сме в по-динамично време", коментира Стоилов, който има дълъг парламентарен опит, включително и като заместник-председател на парламента. Според него е ясно, че този процес по избор на председател на НС само би доказал неспособността на парламента да върши каквото и да е.

Проф. Стоилов смята, че въпросът за избора на председател на парламента трябва да се раздели от формирането на парламентарно мнозинство. Според него нищо не пречи другата седмица при президента да стартират консултациите, включително и с надеждата, че до края на този процес, парламентът вече ще си е избрал председател. Парламентарните групи са конституирани със самото конституиране на Народното събрание, а изборът на шеф на НС е вътрешен и отделен процес.

Припомняме, че вчера от Брюксел президентът Румен Радев заяви, че консултациите не могат да започнат, докато Народното събрание няма избран председател.

"Обикновено изборът на председател на парламента и неговото сваляне в предишните години е показало, че се формира мнозинство или се разваля такова и се създава друго на негово място. Трябва да се разбере, че в тази ситуация изборът не е знак за това какво мнозинство би се опитало да излъчи управление", каза още той.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%

Конституционният съдия е категоричен, че правилата около избора на парламентарен шеф не трябва да бъдат променяни в хода на самата процедура. "Защото в хода на всеки един процес, когато правилата се сменят, това някак създава подозрения и основателни опасения." Въпросът не е в технологията, подчерта Стоилов.

Янаки Стоилов обясни правилата - според Конституцията парламентът приема решенията си с мнозинство - повече от половината народни представители, участвали в гласуването.

На въпрос не може ли да се тегли чоп за председател, Янаки Стоилов посочи, че няма пречка, ако не може да се постигне политическо решение, да се изтегли едно име, но то пак трябва да мине през гласуване в пленарна зала. "Но това превръща един по-скоро политически избор в избор на случайността. Това по-скоро ще открои безсилието на парламента да функционира като политическо представителство на общността."

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

С "онче-бонче" да се избере председател на НС, предлага Асен Василев

Всяка ПГ да посочи по двама кандидати от другите партии за шеф на НС

Янаки Стоилов посочи и друг вариант - да се засили ролята на зам.-председателите. Напр. да се приеме, че без съгласието на тези представители на ПГ, не може в пленарна зала да се поставят определени теми. Тогава обаче определени групи биха получили по същество правото на вето, което би било проблем.

Все пак Стоилов посочи отново, че обикновено изборът на председател е показателно за формирането на мнозинство за управление или респективно, за развалянето и свалянето на едно управление и мнозинство. Той призова политическите партии да не продължат "да закопават" парламентаризма в държавата, но за това е необходима политическа воля и разум. Дали вижда такива в момент в парламентарна зала, Янаки Стоилов остави без коментар.