Депутатите от 48-ото Народно събрание отново не излъчиха председател на парламента.

Въпреки проведените няколко председателски съвета, както и консултации, които организираха от втората по численост парламентарна партия - "Продължаваме промяната" за избор на шеф на законодателния орган и след стартиране на процедурата отначало, такъв не бе избран. Затова депутатите ще търсят консенсус за избор на такъв в петък, 21 октомври от 10 ч.

Почетният председател на 48-ото НС Вежди Рашидов заяви, че никога през живота си не е слагал пред името си нищо и никакви звания, с което даде ясна заявка, че не иска да е шеф на парламента и оттегля номинацията си. Доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма от това, каза Рашидов и добави, че по случайност станал депутат.

По думите му депутатите трябва да работят за законопроекти и за бюджет. Върти се една топка за критериите за избор на председател на парламента, посочи Рашидов, който би бил щастлив, ако още днес бъде избран председател на 48-ото НС. Това не е шега, отговорността е страшна работа.

"Както днес болшинството ни изпрати тука, така ще ни изхвърли. Със съдбата и живота на хората не може да се шегуваме", подчерта Рашидов.

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

Партиите още търсят първия измежду равните в духа на Конституцията

След три часа председателски съвет се разбрали да не си подвикват и да се уважават

Вежди Рашидов се извини и на Корнелия Нинова за всички обиди, отправени от него по неин адрес. Стойте близо до хората и се грижете за тях, призова Рашидов в заключение.

Той настоя партиите да направят предложенията си за председател на парламента: ДПС издигнаха Йордан Цонев, Възраждане предложиха нов кандидат - Цвета Рангелова, БСП номинираха Кристиан Вигенин, а ГЕРБ и ПП не издигнаха кандидат за председател на парламента. Асен Василев и Десислава Атанасова изразиха надежда осмислянето защо депутатите са в залата да продължи и занапред.

За Йордан Цонев депутатите гласуваха със 102 гласа за, против 66, въздържа ли се 57. - предложението не бе прието. За Кристиан Вигенин от БСП гласуваха 74 за, против 7 и въздържали се 144. За Цвета Рангелова от "Възраждане" гласуваха 27 гласа "за", "против" - 86 и въздържали се 112.

На балотаж отидоха Йордан Цонев и Кристиан Вигенин. При балотажа за Цонев гласуваха със 102 гласа "за", против - 67, въздържали се - 56, а за Вигенин - 73 гласа "За", "против" - 11 и 141 "въздържа ли се". Така втори пореден ден 48-ото НС остана без законодателен шеф.

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Ден първи на НС – без избран председател, в параграф 22 и утре по-мъдри

Рашидов: Всички трябва да отстъпят, но е унизително да го искат от ГЕРБ

По време на дебатите бившият финансов министър Асен Василев заяви, че депутатите не хвърлят чоп за най-високия пост в държавата, а трябва да изберат човек, който ще може да се справя да ръководи Народното събрание, настоя бившият финансов министър Асен Василев. Той призова депутатите да не правят прибързани заявки и да не хвърлят имена на хора. Нека да дадем шанс да извървим пътя по правилния начин с обмислени стъпки и без необмислени изказвания, каза още Василев.

Христо Иванов от ДБ заяви, че в пленарната зала има достатъчно хора, които биха могли да свършат работа като председател на парламента. Трябва да се търси вариант, който да обедини 240 депутати, за да може никой да не бъде в риск, каза Иванов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че единствените правила, на които трябва да отговаря всеки един народен представител са изискванията, заложени в Конституцията. Правилата, които са предложени всички председатели на парламентарни групи и които не се оспорват до този момент, Атанасова би искала да бъдат подложени на гласуване. Тя настоя да се прекрати дебатът по правилата за избор на нов председател на 48-ото Народно събрание.

В крайна сметка народните представители гласуваха за предложението на Атанасова с 216 гласа "За", "против" - 1, въздържали се 3. Така депутатите прекратиха дебатите за избор на нов председател на парламента.

Правилата за избор на нов шеф на парламента също бяха подложени на гласуване, тъй като няма предложения за нови. Всички депутати единодушно приеха процедурните правила.

Нинова видя опит някой да открадне БСП и парламентарната демокрация

Нинова видя опит някой да открадне БСП и парламентарната демокрация

Соцлидерката няма да позволи никой да върне БСП в образ на задкулисие