Политическите партии и техните лидери трябва да поемат своята отговорност и да привлекат българските граждани към урните, за да не стигне отново до сегашното положение. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев по време на визита в Брюксел.

Президентът посочи, че е крайно време да се намери изход от политическата криза. Той изрази надежда, че разума ще вземе връх. Надявам се, че депутатите ще конституират Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира и да започнат консултациите, преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Вече втори ден те се занимават изцяло с вътрешни проблеми, добави Радев.

Помолен да коментира лансираната от български политически лидери теза, че има заплаха за парламентаризма в България и че се върви към еднолична власт в страната, президентът призова лидерите на политическите партии и особено на парламентарно представените, най-сетне да поемат своята отговорност, и да привлекат така българските граждани към урните, че да имат много по-сериозно представителство и да не се стига до подобни кризи.

По думите му е учудващо, че още в началото НС започва с конституционна криза. Важно е да се изготви бюджет и да се приемат подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта президентът.

Той коментира и енергийната криза. Радев посочи, че темата енергетика е приоритетна за ЕС. Тя подлага нашата конкуретноспособност, индустриална база и икономическа стабилност на изпитание. Ще се обсъдят мерки за намаляване цената на газа с нови инструменти, изтъкна той.

Президентът бе категоричен, че най-важното е да се осигурят достатъчно много и надеждни източници на доставки на газ.

Относно войната в Украйна, Радев заяви, че страната е заплашена от хуманитарна криза в резултат на ударите по енергийната й структура. Ще направим всичко възможно да помогнем на Украйна да преодолее тежката зима, каза още той.

Румен Радев предупреди войнолюбците

Румен Радев предупреди войнолюбците

Надява се 48-ото НС да не се удави в парламентарни скандали