Президентът Румен Радев се надява 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност, но ключът за това е в народните представители.

Нужен е разум и кураж да се състави правителство, каза Радев от трибуната на 48-ото Народното събрание в приветственото си слово към народа и към народните представители.

По думите му въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред депутатите се открива възможността да проявят разум и гражданска воля в тези трудни времена.

Новият парламент е изправен пред редица неотложни въпроси, но решаването им следва да бъде от този парламент. Затова парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако бъдат въвлечени в поредния скандал. Хората очакват решение в борбата с бедността, ниските доходи, инфлацията и борба в ръста на престъпността, отбеляза държавният глава.

ГЕРБ с всички усилия градили мостове, искат кабинет с първия мандат

ГЕРБ с всички усилия градили мостове, искат кабинет с първия мандат

Изборът за председател ще бъде индикатор за политическите настроения в парламента

Румен Радев се надява бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината и бързо да бъде сформирано правителство. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Ако се стигне дотам, Радев ще настоява народните представители да подходят отговорно, а не предизборно.

Радев похвали и работата на служебния кабинет на Гълъб Донев. Наред с усилията на служебното правителство, то успя в рамките на 2 месеца да разработи проектозаконите за Плана за възстановяване, като Радев очаква да бъдат приети в спешен порядък - "не само заради очакваното финансиране, а най-вече заради ролята на тези закони за отключването на важни и дългоочаквани реформи - за укрепване на държавността, утвърждаване на върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономиката и на страната

Той посочи, че ширещата се безнаказаност уронва престижа на държавността. Има нужда от ясни позиции и законодателна дейност за задълбочаване на европейската интеграция и социално-икономическото развитие. България не може да остане в страни в периферията на Европа и ниското развитие, подчерта Радев.

Президент и премиер искат смирение и реализъм от депутатите

Президент и премиер искат смирение и реализъм от депутатите

Гълъб Донев вярва в здравия разум на депутатите

Президентът настоя още да се гарантира националната сигурност. Още днес служебното правителство ще внесе програмата за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проектът за вторите Ф-16. Радев се надява да бъдат разгледани в спешен порядък и да няма противопоставяне на националната политика от страна на депутатите.

Парламентът трябва да вземе решение и за въздушния суверенитет на страната, призова държавният глава.

Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България.

"Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Хората, които народът избира да  управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува. Българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната." 

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%

Най-превъзбудените родолюбци могат да застрашат живота на българите - за това предупреди държавният глава, подчертавайки, че той е човек, който познава риска. 

"Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание.

Той пожела успех на депутатите от 48-ото Народно събрание в работата им в законодателния орган.

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Към опит и мъдрост призова най-възрастният народен представител