"Получена е оферта от американска страна за вторите осем изтребители Ф-16. Офертата е пристигнала, ВВС провеждат анализ на самата оферта, като вчера идентифицираха 32 линии от договора, по които имат определени въпроси и линии, по които трябваше да има яснота в периода, в който са се водили разговори по параметрите на самия договор в последните няколко месеца".

Това обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков на брифинг в Министерски съвет.

Заков все пак се похвали, че правителството е успяло да постигне в доста сериозни разговори с американската страна безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ. Всичко това е за ракетите, които се поставят върху крилата на Ф-16, но и по отношение на първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор - да бъде отлагана от нас, с наше искане до момента, в който дойдат първите изтребители Ф-16. Най-голямата вноска по втория договор е предвидена да бъде 2026 г., посочи Заков.

Условията, договорени по програмата, са безпрецедентни и са валидни до 1 ноември 2022 г.

Заков обясни, че ще се наложи да се проведат допълнително разговори със САЩ и видеоконферентна връзка, за да се изяснят неясните моменти. Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на настоящото правителство. Оттук нататък остава проектът да бъде одобрен и придвижен напред от служебното правителство и евентуално в следващ парламент да бъде разгледан и ратифициран чрез закон, подчерта военният министър.

Той се надява, че ще остане политическата воля от 2019 г. проектът за изтребителите Ф-16 да бъде завършен, защото е важен за ВВС и за българската армия. Това е проектът, който вкарва ВВС в 21 век, но всичко зависи от мнозинството в следващия парламент, изтъкна военният министър.

Той посочи, че е от изключително важно ВВС да придобият нов целеви изтребител. Животът на МиГ-29 не е особено дълъг напред във времето, призна Заков. По думите му придобиването на целеви изтребител е приоритет за ВВС, но забавянето на модернизацията създава реален риск ВВС да загуби способности и да не може да изпълнява задълженията си по Конституция.

Припомняме, че БСП напусна днешното последно заседание на правителството в оставка заради инвестиционния разход за закупуването на втората партида изтребители F-16.

През миналата седмица народните представители гласуваха промени в договорите за самолетите F-16. Дебатът продължи над три часа. В крайна сметка до промени се стигна, но БСП и Възраждане не подкрепиха предложението. Отношение по темата взе и министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Той настояваше за закупуване на 8 броя изтребители F-16 блок 70.

БСП напусна заседанието - не можело в криза да се дават пари за изтребители
Обновена

БСП напусна заседанието - не можело в криза да се дават пари за изтребители

Причината - дискусията относно инвестиционния разход за закупуването на втората партида изтребители F-16