Комисията по отбрана в Народното събрание прие на първо четене промяна в договора между България и Съединените щати за закупуване на 8 броя изтребители F-16 блок 70. Той бе подписан през 2019 година от правителството на ГЕРБ и е на стойност 1,3 милиарда долара.

Предложението за промените идва от Министерския съвет и се основава на предложение от американската страна от края на февруари 2022 г.

По същество обаче няма сериозни промени в договора, като най-вече - цената на изтребителите и оборудването остава същата като първоначалната

България си иска самолетите Ф-16

България си иска самолетите Ф-16

Скоростни срокове за отговор от България за втора партида от същите

Припомняме, че депутатите социалисти в бюджетна комисия се възпротивиха и дори възмутиха от промяната.

Къде тогава са въпросните промени - актуализиране на конфигурацията на самолетите, увеличаване на обученията на пилоти и техници, променят се някои доставчици, поради това, че част от софтуера изисква по-нови версии, обясни военният министър Драгомир Заков. 

Европейската комисия изготвя съвместен план за закупуване на оръжия

Европейската комисия изготвя съвместен план за закупуване на оръжия

С тях ще се попълват запасите на страните-членки

"Не се променят общите условия, не се променя стойността, не се изискват допълнителни вноски към вече заплатената авансова сума. Не се намаляват или стесняват заложени възможности, има даже по-скоро надграждане", увери шефът на военното ведомство.

Депутатите от комисията приеха почти единодушно, с изключение на Николай Дренчев от "Възраждане", който гласува "въздържал се", предложението на Министерски съвет, но с една забележка. 

Бюджетна комисия отказа да разглежда поправка в споразумението за Ф-16

Бюджетна комисия отказа да разглежда поправка в споразумението за Ф-16

Става въпрос за над 2 милиарда лева

В т. 6 от него е предложено подобни промени, които не се отразяват на стойността на контракта, да не е нужно всеки път да бъдат ратифицирани от Народното събрание. Аргументът за това - несигурността дали в следващите месеци ще има работеща законодателна институция, която да разглежда такива казуси. 

Появиха се обаче мнения, че това противоречи на Конституцията, като по-всяка вероятност тази част от предложението ще отпадне между първо и второ четене.