Във вторник Европейската комисия изложи планове, които ще позволят на страните от Европейския съюз да купуват съвместно оръжия, на фона на нарастващите призиви от Украйна за повече военна подкрепа, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Инициативата ще позволи на ЕС да попълни оръжията, които вече са били предоставени на Украйна, каза комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

"Като допринасяме с европейския бюджет, ние създаваме стимул за държавите-членки - много от които обявиха значително увеличение на разходите за отбрана - да купуват заедно", каза той. "Това ще направи възможно по-доброто изразходване на публичните пари и ще засили нашата европейска индустриална база."

Този ход идва, след като през май Комисията обяви намерението си да засили отбранителните способности на ЕС в контекста на войната в Украйна. Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер каза, че "специална работна група" ще ръководи работата по европейска инвестиционна програма за отбрана през третото тримесечие на 2022 г.

ЕС се съгласи да вложи 500 милиона евро в специален финансов инструмент - Европеския механизъм за мир (EPF) през февруари и оттогава го е увеличил няколко пъти. Този пети паричен транш, който все още трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, ще доведе общата подкрепа за Украйна до 2,5 милиарда евро, като последните 500 милиона евро са догогорени в понеделник.

Още през месец февруари 2019 година европейските институции постигнаха частично политическо споразумение по Европейския фонд за отбрана. Очакванията бяха с този фонд да се стимулира иновативната и конкурентоспособна отбранителна индустриална база и той да допринесе за стратегическата автономност на ЕС.

Създаването на Европейския фонд за отбрана бе обявено в речта на Юнкер за състоянието на Съюза през 2016 г.

Основите за реализирането на фонда бяха обявени в рамките на предишния бюджетен период на ЕС, който завършва през 2020 г. За първи път в европейската история ЕС насърчава европейското сътрудничество в областта на отбраната с бюджетен пакет от 590 милиона евро (90 милиона евро за научни изследвания през периода 2017—2019 г. и 500 милиона евро за разработване на оборудване и технологии през периода 2019—2020 г.).

Унгария упрекна ЕС, че мисли повече за санкциите срещу Русия, отколкото за мира в Украйна

Унгария упрекна ЕС, че мисли повече за санкциите срещу Русия, отколкото за мира в Украйна

Брюксел бил зает с поредния пакет от санкции вместо с изграждането на мира