Промяна в договора за доставка на американските изтребители Ф-16 ядоса социалистите в бюджетна комисия, където бе разгледано изменението в споразумението за самолетите. Подписаният договор за Изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не изисква допълнителни вноски към вече авансово заплатената от нас сума.

Социалистите са против споразумението. Споразумението се отнася до актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци - 2 души, и инженерно-технически състав - 5 души). 

Променя се договорът за самолетите F-16, но не се оскъпява, успокоява Заков

Променя се договорът за самолетите F-16, но не се оскъпява, успокоява Заков

Няма да има оскъпяване на изтребителите, успокояват от военното министерство

Коригират се стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите.

Коригират се в различна степен срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици.

Тези промени не водят до удължаване на посочените срокове за доставка на самолетите. Освен това споразумението цели промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Споразумението не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

Не съм виждал толкова скандален договор, каза социалистът Румен Гечев. Искаме си самолетите, подчерта той. По думите му заради гламавите договори на българската държава ще останем без самолети. До 3063-та ли ще ни мотаят, критикува социалистът.

Какво ме интересува колко струва чистачката на самолета, ядоса се Гечев. Нещата са скандални, според него. Продължаваме да си искаме самолетите, каза военният министър Драгомир Заков. Ако не одобрим споразумението, по думите му, сме щели да кажем на САЩ, че не си искаме изтребителите

Нарочно правителството изчаква с изпращането на искане на оферта към САЩ за нови 8 изтребители F-16

Нарочно правителството изчаква с изпращането на искане на оферта към САЩ за нови 8 изтребители F-16

Бавим се, за да си поискаме още, бихме ги получили към 2027 г.

Румен Гечев сподели, че е изнервен. Той заподозря, че американската страна ни е натиснала да направим промени в договора.

Трябва да направим така, че нашите интереси да бъдат защитени, заяви и Андрей Гюров от ПП. Все пак депутатите приеха актуализация на споразумението.

Пред медиите военният министър Драгомир Заков след заседанието каза, че е пристигнала офертата от американска страна за вторите осем F-16.

В момента преглеждаме офертата, това е предложение за договор на практика, което трябва да се предвижда към Народното събрание, подчерта той. Има срокове, които са доста кратки, предупреди Заков.

До 1 ноември 2022 г. трябва да сме отговорили. При невъзможност, ще търсим удължаване, обясни военният министър. Офертата е съпоставима с първата като стойност, но ще има много по-голям пакет способности. Проблем, според него ще е ако няма парламент.