Нарочно правителството изчаква с изпращането на искане на оферта към САЩ за нови 8 изтребители F-16. Това съобщи на изслушване в ресорната военна комисия министъра на отбраната Драгомир Заков.

Причината за въпросното забавяне - анализ как въпросното искане да бъде оптимално обмислено с цел най-голяма полза за българската армия.

"В момента сме в етап на преговори с американското правителство, гледаме линия по линия какво точно е искано от американската страна като способности. Очаквам това да се случи някъде към юни, кога през юни вече не зависи от нас. Очаквам също така срокът за отговор да бъде също достатъчно дълъг, така че да позволи както за правителството, така и за парламента, да премине с нормална скорост през процеса по вземане на решения. Като се вземе предвид и, че през август обикновено има ваканция на парламента, очаквам тази ценова оферта да има срок между 3 и 5 месеца", уточни Заков.

"Не трябва да се гледа на парче, вече имаме 8 броя с определени способности. Както знаете с първата част имаше някакви липси поради финансови причини и ние се опитваме да ги компенсираме с втората част", добави министърът.

Заков: Няма как повече да поддържаме техника от времето на Варшавския договор и СССР

Заков: Няма как повече да поддържаме техника от времето на Варшавския договор и СССР

Водят се разговори с МФ за повишаване на заплатите на военнослужещите

Военното ведомство ще иска и допълнителни пари при актуализацията на бюджета, която следва да бъде приета през лятото. Основната цел - баланс между заплащането на военнослужещите, което е от първостепенно значение, и модернизацията на военното оборудване. И по-конкретно - планираното купуване на нови основни бойни машини за пехотата.

А що се отнася до ремонта на военна техника, който обеща страната ни на Украйна - все още няма конкретно искане от Киев, като този път анализът е от тяхна, а не от наша страна.

"Украйна в отправи това предложение към България, когато бяхме на визита там, а Народното събрание прие това. Знаете, имаше във вторник и сряда посещение на украинска делегация както с официални представители, така и с представители на техния промишлен комплекс. Те посетиха нашите заводи и вече оттук нататък зависи какво ще поискат от България на база на това, което са видели. Никой не е поемал никакви ангажименти, защото не бе това целта", коментира Заков.

Премиерът договорил със САЩ алтернатива на F-16

Премиерът договорил със САЩ алтернатива на F-16

Министерство на отбраната ще продължава с разговорите, но ще има подкрепа от американската страна