Кабинетът е договорил със САЩ алтернатива на поръчаните самолети F-16, за които има забавяне. Това съобщи преди заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков. "Има доста голям напредък за намиране на алтернатива заради поръчаните самолети. Министерство на отбраната ще продължава с разговорите, но ще има подкрепа от американската страна", поясни той.

От думите на Петков стана ясно, че САЩ виждат корупцията като основен инструмент за влияние на Владимир Путин в региона и в Европа. В тази връзка премиерът съобщи, че днес ще пусне заповед за пълна проверка на всички аспекти на договора на Южен поток. "Корупцията се използва като инструмент за външна политика", изрази мнение министър-председателят.

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

САЩ одобриха продажбата на още 8 F-16 за България

Сделката е на стойност 1,67 милиарда долара

По водещата тема на посещението в американската страна Кирил Петков обясни, че по време на заседанието ще се обсъдят резултатите, които са постигнати по време на посещението.

"Анонсирах договорените два кораба, които ще пристигнат юни, на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и от цените на "Газпром". Министерство на енергетиката ще продължи с допълнителни преговори за дългосрочните доставки. Това за първи път дава възможност България да има истинска диверсификация, без да се разчита само на един доставчик", поясни той. Премиерът го определи като "огромна победа".

Без дебат депутатите решиха да закупим още три ракети за F-16

Без дебат депутатите решиха да закупим още три ракети за F-16

Така България ще получи трите ракети за сметка на останали неизразходвани средства