По време на посещението си в САЩ Кирил Петков е договорил реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на "Газпром". Доставките ще започнат от месец юни. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет след срещата на Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

В рамките на разговора им в Белия дом двамата са обсъдили стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също също и била важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. 

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкън в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Петков и Блинкън обсъдиха енергетиката и сътрудничеството

Петков и Блинкън обсъдиха енергетиката и сътрудничеството

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и енергийното сътрудничество ще допринесе за повишаване

Припомняме, че вчера КЕВР трябваше утвърди цената на природния газ за май 2022 г. на закрито заседание, което обаче беше отложено. Причината е проверка на Министерство на енергетиката относно ценообразуването от страна на "Булгаргаз". Енергийният регулатор очаква да получи на 13 май окончателното заявление на обществения доставчик с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за месеца, след което ще насрочи заседание за утвърждаване на окончателната цена на газа за май.