Закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаване на "Булгаргаз" ЕАД на цена на природния газ за м. май 2022 г. се отлага. Това съобщават от КЕВР, а причината - започналата проверка на Министерство на енергетиката. 

Тази сутрин "Булгаргаз" е информирало КЕВР, че Министерство на енергетиката е започнало проверка относно ценообразуването на природния газ за м. май. Проверката ще приключи на 12 май.

КЕВР очаква на 13 май да получи окончателното заявление на обществения доставчик с актуални данни за ценообразуващите елементи на природния газ за м. май 2022 г. Непосредствено след това енергийният регулатор ще насрочи заседание за утвърждаване на окончателната цена на "Булгаргаз" за м. май.

По-скъп ток от септември, прогнозира бившият шеф на КЕВР

По-скъп ток от септември, прогнозира бившият шеф на КЕВР

Налагането на вето върху ембаргото на руския петрол не би бил полезен ход

Припомняме, че на откритото обществено обсъждане, което се проведе в края на април месец от "Булгаргаз" бе заявено, че след спирането на доставките от страна на "Газпром" за месец май сме договорили алтернативни доставкиПроведена е процедура, поискали сме оферти от всички активни търговци в региона, увери изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. 

Тогава и бе взето решение окончателната цена да се гласува днес, по традиция на закрито заседание, което се отложи, като до 4 май "Булгаргаз" ще има окончателни данни с количества, цени и доставчици на природен газ.

При нужда ще използваме алтернативни трасета за газ

При нужда ще използваме алтернативни трасета за газ

Разговорите с Азербайджан страна продължават

След като Русия ни спря газа нееднократно от правителството заявяваха, че са договорени алтернативни доставки и дори изказваха надежда миксът в крайна сметка да излезе по-евтин. Миналата седмица енергийният министър Александър Николов обеща, че до една седмица ще стане ясно каква ще е цената на газа. Експерти се усъмниха в тези сметки, най-малкото заради екстрената ситуация. 

От опозицията пък атакуваха с обвинението, че "Булгаргаз" е работило с посредници, не които и да е, а фирмата, в която е работил настоящият директор на държавното дружество. 

Прогнозата на "Булгаргаз" преди спирането на газа от Русия: 

Булгаргаз прогнозира цена на газа за юни 2022 г. 148,63 лв./MWh

Булгаргаз прогнозира цена на газа за юни 2022 г. 148,63 лв./MWh

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м.юни 2022 г