Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе за цената на газа за месец май на 10 май на закрито обществено обсъждане. Това обяви шефът на енергийния регулатор Станислав Тодоров на откритото за медии обществено обсъждане на цената на природния газ за месец май.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, който не присъства на заседанието на КЕВР, но се включи чрез скайп връзка, заяви, че няма забележки по доклада на КЕВР, но информацията в доклада е остаряла предвид актуалното състояние на нещата и преустановените доставки на газ от "Газпром Експорт".

КЕВР променя наредбата за регулиране на цените на природния газ

КЕВР променя наредбата за регулиране на цените на природния газ

Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен

За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да се заменят количествата газ от "Газпром Експорт". Проведена е процедура, поискали сме оферти от всички активни търговци в региона.

На базата на подадените оферти е направено класиране и е са избрани доставчици, като все още не са подписани договорите, уточни Йоцов.

Политолози в спор "можем ли без Русия и руски газ"

Политолози в спор "можем ли без Русия и руски газ"

Защо не сме напълнили "Чирен", а капацитетът му е само на 20%

До 4 май "Булгаргаз" ще има окончателни данни с количества, цени и доставчици на природен газ.

За битовите потребители, за топлофикациите и за индустриалните потребители газът е осигурен за месец май. Набират се оферти за осигуряване на допълнителни количества на природен газ, за да може да се нагнети в газохранилището в Чирен за по-голяма сигурност, посочи Йоцов.

Руският газ поскъпнал с 900%

Руският газ поскъпнал с 900%

БТПП настоява за възстановяване на отношенията с "Газпром"

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров очаква да вземем газ на борсови цени под 100 евро заяви той пред журналисти след откритото заседание на енергийния регулатор.

"Това, което може да очакваме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа. Досега не беше така, тъй като разчитахме на дългосрочните договори, като в момента остава един валиден дългосрочен договор - с Азербайджан", каза Тодоров.

Тодоров добави, че дългосрочният договор с Азербайджан заради подписания през миналия септември месец анекс, не може да бъде използван в пълен капацитет. Остават само около 10% от потреблението на България, което се покрива от него на ниски цени, а всички останали 90% от количествата ще бъдат взети на пазарни цени, които към момента са валидни в Европа.

ВМРО: В Столична община прикриват държавата за природния газ

ВМРО: В Столична община прикриват държавата за природния газ

Асен Василев щял да смени премиера Кирил Петков, а ГЕРБ се заигравали

В момента борсовите цени на газа са малко под 100 евро на спот пазарите. Тодоров предполага, че цената за България предвид огромните количества, които купува "Булгаргаз", ще бъде малко по-ниска. Шефът на КЕВР не може да прави прогнози колко по-малко от 100 евро ще бъде цената на газа за страната ни предвид факта, че когато направил прогнози последният път, до вечерта бил опроверган от пазарите. Цените на газа за месец май ще станат ясни неофициално на 4 май.

Той е доволен, че "Булгаргаз" са реагирали в кратки срокове след спирането на газа ни от Русия и са осигурили природния газ за страната ни за месец май.

"Няма да има ограничаване на консумацията на газ, а ще има достатъчно газ за всички потребители, които естествено трябва да платят съответните цени. България не произвежда газ, така че трябва да си го купим от пазара, след отказа на Русия да достави на България", подчерта Станислав Тодоров.

Той обясни, че цената от 177 лева на мегават час, за която говори председателят на Булгаргаз е цената, която най-вероятно ще бъде реалната цена, на която Булгаргаз ще доставя количествата за месец април. Това не е цената за месец май.

Това, което виждам за месец май за цената на газа, предвид факта, че трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България, трябва да ги заместим с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени, допълни Станислав Тодоров.