Всеки месец руският газ поскъпва и за година и половина е поскъпнал 900%. По никакъв начин не може да се твърди, че руският газ е най-евтин. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов от Института за отворено общество.

По думите му руският газ ни източва, мачка бизнеса и домакинствата. Най-евтиният газ в Европа е в Испания, която се захранва с втечнен и азербайджански газ, посочи Ангелов.

До 10 май КЕВР смята цената на газа
Обновена

До 10 май КЕВР смята цената на газа

До 4 май "Булгаргаз" ще има окончателни данни с количества, цени и доставчици на природен га

Според него трябва да имаме договор за регулярни доставки.

Отделно имаме и азерски газ, който не си го получаваме. Трябва да се изгради газовата връзка с Гърция и това трябва да стане с всички усилия на държавата. Ангелов недоумява как така държавата не може да мобилизира силите си -" да изпрати оксиженисти, ако ще и армията" и да завърши този проект.

Защо отказваме евтиния газ, питат от Газовата асоциация

Защо отказваме евтиния газ, питат от Газовата асоциация

Пламен Павлов недоумява защо да не се водят преговори с "Газпром"

От своя страна главният секретар на БТПП Васил Тодоров отново направи заявка за подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че не знае в какво се състои ясният план на правителството за газовите доставки.

Това, което забелязваме, е, че всяко ново нещо, което ни се предлага, е на нова цена, посочи Тодоров. Бизнесът се притеснява, че с новите договори отново ще получаваме руския газ, но натоварен и с цената на нови посредници. Доказателства за това обаче не посочи, а и не отговори на въпрос защо бизнесът продължава да настоява на договор с "Газпром" и то при едностранно спрени доставки.

БТПП настоя за възстановяване на отношенията с "Газпром". В момента правителството ни вкара в Параграф 22 - премиерът не отговаря на писмата на бизнеса и ги препращат към министъра на енергетиката и министъра на финансите. Въпросът е да имаме добра комуникация с премиера, настоя Тодоров.

Припомняме, спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути.

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

Фон дер Лайен: България и Полша вече получават газ от съседите си от ЕС - Русия се провали

"Ерата на руските изкопаеми горива в Европа приключва"