"Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети." Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров на днешното заседание на комисията. По думите му това е причината КЕВР да промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената.

Регулираната цената на природния газ за м. април би била около 128 лв/МВч., ако решението на Комисията за енергийно и водно регулиране беше взето към вторник - 29.03. В същото време газовите пазари са чувствителни и се влияят от всяка информация за развитието на военния конфликт в Украйна. От Регулатора обявиха, че са възможни увеличения на цените в следващите дни до края на месеца.

От КЕВР съобщиха, че само за днес, цената на газа на борсите се е покачила с 15%, което неминуемо се отразява на цената на "Булгаргаз" за месец април. Очакванията на регулатора са за по-ниска цена от предложената в първоначалното заявление на "Булгаргаз" от 179,36 лв./МВч.

Комисията ще вземе окончателно решение за цената на природния газ за месец април на 01.04.2022 г.

На днешното откритото заседание на КЕВР в специализиран състав "Енергетика" беше обсъдено внесеното на 11.03.2022 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на газа за м. април.

От КЕВР не откриха нарушение на "Булгаргаз" за сделките с "Газов хъб Балкан"

От КЕВР не откриха нарушение на "Булгаргаз" за сделките с "Газов хъб Балкан"

Ако количествата не са били продадени през борсата, е трябвало да платиш разходите