От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР ) прекратиха предварителното проучване поради липса на нарушение на "булгаргаз" еад при осъществяване на сделки на "Газов хъб Балкан" ЕАД, събщиха от КЕВР.

Причината - липса на нарушение на чл. 3 и/или чл. 5 от Регламент 1227/2011 /РЕМИТ/ от страна на "Булгаргаз" ЕАД при реализиране на сделките на 4-ти февруари 2022 г. на "Газов хъб Балкан" ЕАД. Според комисията "Булгаргаз" ЕАД е действал на пазара в качеството му на търговец на едро и е спазил правилата за продажбата на газ.

Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лева за мегаватчас

Булгаргаз: Прогнозната цена на природния газ през май е 153,73 лева за мегаватчас

Цените на световния пазар продължават да се покачват като те достигнаха до 120 евро за мегаватчас

Това са заключенията на Комисията след като днес обсъди подробен анализ, обобщен в доклад за предварително проучване, проведено от Дирекция РЕМИТ. стартира след изявления и публикации в медиите, че на 4 февруари 2022 г. "Булгаргаз" ЕАД е продал 60 хил. MWh природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди.

След изискана подробна информация от "ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, и "Булгартрансгаз" ЕАД за осъществените нареждания и сключени сделки за периода 2-7 февруари 2022 г., в доклада на Комисията за предварително проучване е установено следното:

На 04 февруари 2022г. Булгаргаз" ЕАД е продал общо 37 700 MWh,, а не 60 хил. MWh, от които 36 400 MWh за продукт "Уикенд" (WE) и 1 000 MWh "Ден напред" (DA) и 300 MWh за продукт "В рамките на деня" (IDM). Тези количества не са продадени на един купувач. Реализирани са общо 18 продажби от различни видове продукти от общия микс с 8 контрагента. Продажбите са започнали в 9:05 часа и са приключили в 15:05 часа. В този период на търговия осъществените търговски сделки на природен газ имат различна продължителност от въвеждане на поръчката за покупка до затваряне на сделката, поясняват от КЕВР.

Установено е, че за продукт WE, за който са сключени най-големия по обем сделки, а именно 36 400 MWh, "Булгаргаз" ЕАД е реализирал продажбите на средно претеглена цена в размер на 150.29 лв/MWh, която е много близка до максималната цена от 150.51 лв/MWh. на сделка по продажба на сходен газов продукт DA, извършена на следващия работен ден - 07.02.2022 г.

При проверка в "Газов хъб Балкан"ЕАД експертите на Комисията са установили, че сключване на борсова сделка за търговия на газ на пазара на едро в рамките на няколко секунди не е нещо необичайно. Заявките са подадени в системата и на този ден въпросните нареждания за търговия /покупка на газ/ са били твърди и при нормални борсови условия. Ако цената удовлетворява продавача, то сделката може да бъде реализирана за няколко секунди. Всички нареждания за търгуване са били изпълнени, което води до заключението, че те са истински и не са имали заблуждаващ характер. Няма отменени заявки, а промените в заявките са в посока на увеличаване на заявените количества и цена за покупка на газ.

Комисията приема, че в конкретния случай, сделките на "Булгаргаз" ЕАД засягат качеството му на търговско дружество. Като такова то е задължено и е предложило определени количества природен газ на свободен пазар, удовлетворило е заявките на други търговци да закупят количества на определена цена.

Според проверките "Булгаргаз" ЕАД е продал количествата на организиран пазар, по публичен начин и на цена, която е съпоставима с търгувания период от предходните 7 дни и следващите 7 дни. Освен това, дружеството е продало количествата на цена, която е съизмерима с борсите на съседните пазари - около 150 лв. за мегаватчас.

От обясненията, дадени от "Булгаргаз" ЕАД за необичайно голямото продадено количество природен газ е изяснено, че това са останали количества след намаляване на консумацията на природен газ, в резултат на затопляне на времето. Ако тези количества не са били продадени през борсата, дружеството е трябвало да заплати разходи за небаланси, което би довело до негативен финансов резултат за него, се казва в решението на КЕВР.