В рамките на следващата седмица ще бъде изготвено и внесено в КЕВР предложението на "Булгаргаз" за корекция в цената на природния газ за бита и бизнеса.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов, който бе домакин на международна конференция, посветена на енергийните предизвикателства в Югоизточна Европа. В конференцията, проведена в резиденция Бояна, участваха и представители на редица страни от региона - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, както и генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

"Поради това, че в края на април доста рязко се промени микса и доста алтернативни решения трябваше да се случат,"Булгаргаз" има нужда от известно технологично време, за да внесе искане в КЕВР. Надявам се в рамките на следващата седмица да бъде входирано искането", каза министърът.

Шефът на енергийното ведомство успокои - търси се баланс, за да няма рязка промяна на ценовите нива. Не уточни обаче в какъв диапазон може да е скока.

При нужда ще използваме алтернативни трасета за газ

При нужда ще използваме алтернативни трасета за газ

Разговорите с Азербайджан страна продължават

Иначе на конференцията, събрала енергийните министри от региона, са били постигнати няколко конкретни договорености.

"Работи се по всички възможни сценарии, разширяване на сътрудничеството в инфраструктурата. Беше подписано споразумение от страна на "Булгартрансгаз" относно изграждането на сръбската връзка. Относно търговията с природен газ "Булгаргаз" и ДЕПА (гръцката държавна газова компания - бел.ред.) ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети в Ревитуза (основният терминал за втечнен газ в Гърция - бел.ред.), както и търсене на възможности за още доставки за целия регион", резюмира резултатите от срещата Николов.

Също така системните електрооператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение, което да позволи увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности. "Новите мощности на електроенергия ще даде възможност за потенциално намаляване на зависимостта от природен газ в региона, тъй като частично производството, свързано с природния газ, може да бъде заменено от алтернативни източници", подчерта енергийният министър.

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му

Не трябва да има граници между държавите, когато говорим за различни газови коридори в региона. Да седнем заедно и да покажем пример, защото единни сме по-силни. Нека загърбим различията и да потърсим общи структурни решения за реална синергия в сектора. Нямаме време, зимата не е далеч. Това е казал Николов при откриването на срещата, стана ясно от разпространено по-късно съобщение на ресорното ведомство.

Обсъдени са най-неотложните предизвикателства в отрасъла, в контекста на кризите, както и бъдещото развитие на регионалните пазари на електроенергия, сигурността на газовите доставки, декарбонизацията и европейската зелена политика. Участниците са се обединили около необходимостта от солидарност за осъществяване диверсификацията на енергийните източници за страните на Югоизточна Европа. Експертите изразили надежда, че правителствата в региона ще предприемат като продължение от форума работни дискусии помежду си и с Европейската комисия, Секретариата на Енергийната общност и други партньори, за ефективно осъществяване на енергийния преход.

По време на форума е създадена регионална работна група като част от платформата на ЕС за съвместно закупуване на енергоносители.

Дискутирани са средносрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на проблемите. В по-дълга перспектива работната група ще представи всички възможни варианти на ниво инфраструктура и покупка на енергия и енергийни русурси.

В рамките на конференцията са подписани важни документи, които отразяват готовността на страните участнички за ефективно партньорство.

Сключен е и меморандум за разбирателство за дългосрочно съхранение на енергия между "Български енергиен холдинг" ЕАД и Stone&Webster LLC (дъщерно дружество на Westinghouse Electric Company LLC). Споразумението предвижда сътрудничество за инсталиране на две помпени системи за устойчиво съхранение на топлинна енергия, осигуряващи 2 GWh. Те се очаква да повишат устойчивостта на електрическата мрежа и да подкпомогнат производството на енергия от ВЕИ в страната с потенциал за компенсиране до 0,7 милиона метрични тона емисии въглероден двуокис годишно.

Подписани са и две декларации на министерско ниво от важно регионално значение - за подкрепа на проектите BG-GR Cross-ReGen и BG-RO Cross-ReGen. Те ще насърчат двустранното сътрудничество на България съответно, с Гърция и с Румъния, за ефективно използване на ВЕИ потенциала в граничните области.