Парламентът гласува промени в договорите за самолетите F-16. Дебатът продължи над три часа по точките: Ратификация на международен договор за F-16 и свързана с тях поддръжка и допълнение на Закона за ратифициране на международен договор.

Министърът на отбраната Драгомир Заков поясни промяната - да отпаднат заложените срокове в договорите (б.а. заради промените в геополитическата обстановка - войната в Украйна, пандемията от коронавирус) министърът да може да подписва анекси към договора без ратификация на парламента. По време на дебата се откроиха БСП и "Възраждане", които са "против".  

Променя се договорът за самолетите F-16, но не се оскъпява, успокоява Заков

Променя се договорът за самолетите F-16, но не се оскъпява, успокоява Заков

Няма да има оскъпяване на изтребителите, успокояват от военното министерство

Депутатът Румен Гечев попита къде са юристите на Министерски съвет и откъде-накъде НС ще приема договори, а министърът ще ги променя.

"Ние ще одобряваме една цена, а след това който и да е министър ще има право на допълнения и анекси. Общата цена не се променя сега, но като дойдат въоръжението ще се купува на друга цена", заподозря той. Гечев поиска незабавни разговори със САЩ за компенсациите - да върнат парите на България или да си купим от други страни-членки, или да платят под формата на компенсации. Той обвини бившия премиер Бойко Борисов, бившия началник на отбраната ген. Константин Попов и тогавашния военен министър Красимир Каракачанов. За него "това е предаване на българските интереси".

Цончо Ганев обяви, че се подписва веднага под думите на Румен Гечев, но укори БСП, че техен депутат е подкрепил промените на Комисия.

Стана ясно, че това е Атанас Зафиров, който излезе да изчете специална декларация. "Да не се превръща в геополитически въпрос, защото днес се променят линии и срокове в старите договори. Днешната ратификация е неизбежна заради лошо разписани договори", посочи той, но добави, че ПГ на БСП няма да подкрепи, тъй като "това е последователен ход за несъгласие с цялостния характер на сделката". Христо Гаджев от ГЕРБ попита какво иска БСП. Тома Биков съзря в БСП "проводници на западни влияния".

Станислав Анастасов пита как се прави кабинет и консултации, след като БСП гласува "против". Той обяви, че ДПС ще гласува "за" евроатлантизма.

"Раздвоение на коалиционната личност" определи Десислава Атанасова от ГЕРБ и поиска да не бъде обвинявано правителството на Бойко Борисов, посочвайки, че и днес партията ще защити евроатлантизма. Костадин Костадинов определи законопроекта като "диктат" и съобщи, че ПГ няма да го подкрепи. Николай Дренчев от "Възраждане" поиска ревизия в МО, закрито заседание с генералите от ВВС. 

България си иска самолетите Ф-16

България си иска самолетите Ф-16

Скоростни срокове за отговор от България за втора партида от същите

Благовест Белев от ПП коментира, че има "уклон в изказванията, но договорът има друга цел, а бюджетната страна на въпроса е отделна".Гласуването показа: "За" 167 ,"против" - 28, "въздържали се" - 2. Срокът за ратификация ще е три дни. Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване. Ще дадат възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Блок 70 от страна на Съединените щати, без увеличение на финансовите задължения за българската държава, посочват от Министерския съвет.

От 2019 г. е договорът за новите изтребители. България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини. Първите се очакваха през 2023 г. Заради войната в Украйна и пандемията на този етап нови самолети се очакват през 2025 г. 

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Очаква се преговорите да приключат до октомври 2023 г.