В деня на Св. "Иван Рилски" българските народни представители да се водят от неговите уроци за смирение и единение - това пожелание направи президентът Румен Радев на влизане в парламента за откриване на първата сесия на 48-ото НС.

Премиерът Гълъб Донев е "реалист".

"Реалист съм, че българските народни представители ще проявят здрав разум и ще съставят коалиционно мнозинство, което да излъчи редовно правителство и да поеме управлението на страната", каза той.

По думите му "чрез диалог различията трябва да бъдат преодолени и да се намерят линиите, по които партиите могат да седнат и да преговарят".

Исканията на министър-председателя са да се направи добра програма с цели и конкретни резултати.

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Рашидов откри парламента с молба за смирение и разум

Към опит и мъдрост призова най-възрастният народен представител

Донев подчерта добрата работа на служебното правителство и подготовката на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) също коментира: Парламентарна демокрация - работещ парламент.

"Народните представители да бъдат на висотата на очакванията на гражданите, да има работещ парламент, който да кове закони и България да покаже, че в труден момент можем да се мотивираме и да даваме решения", каза той.

По същество Плевнелиев обясни, че утре започват разговори с най-голямата политическа сила с цел политическите партии заедно да започнат да търсят решения. Той уточни, че една партия е отказала разговори - БСП чрез писмен отказ, а от другите се очакват реакции.

Български евродепутати не таят надежда за ново правителство

Български евродепутати не таят надежда за ново правителство

Според Радан Кънев трябва да се научим да работим в 6-7 партийни парламенти без очевидно мнозинство