Български евродепутати изразиха скептицизъм по отношение на съставянето на ново правителство, съобщава БНР.

Часове преди старта на 48-ото Народно събрание Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи като малки шансовете за съставяне на кабинет и работещ парламент.

"Аз, както и всички останали хора, които следят отвън и не са вътре в Народното събрание, виждат, че, за съжаление, шансовете не са високи. Макар, че според мен е изключително наложително да има Народно събрание и правителство в този момент", посочи той.

Тържествена сесия на 48-то Народно събрание

Тържествена сесия на 48-то Народно събрание

То ще бъде открито от Вежди Рашидов

От своя страна Петър Витанов (С&Д/БСП) е на мнение, че работата на новия парламент може да бъде удължена до приемане на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които са подготвени от служебния правосъден министър Крум Зарков. Той обаче също не очаква да бъде сформирано правителство.

Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) пък подчерта, че различните партии трябва да намерят начин да управляват заедно.

Трябва да приемем за даденост, че ако не искаме тази криза да ни доведе до промяна на формата на управление, ще трябва да се научим да работим в 6-7 партийни парламенти без очевидно мнозинство, посочи той и призова да се намери начин партии, които нямат поносимост една към друга, могат да управляват заедно.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%