Това, което трябваше да напише Министерството на правосъдието бе написано. Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени. Това увери пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той подчерта, че Планът не е само наименование на законите, а ангажимент за дълбоки реформи, с тирета вътре, които трябва да бъдат изпълнени.

"Този план е такъв, какъвто е. Депутатите ще се наложи да държат сметка за това, с което вече сме се ангажирали, за да не се окаже, че определен закон, чието заглавие отговаря на Плана, съдържанието му се разминава, което ще бъде пречка - няма да може да започне усвояването по прословутия втори транш", коментира министърът.

Той отбеляза, че по този план в различните му варианти са работили почти всички партии.

Трябва да бъдем амбициозни и реалисти едновременно, подчерта Зарков.

Зарков слага край на политическото кадруване на главни прокурори

Зарков слага край на политическото кадруване на главни прокурори

Той не знае кое ще надделее между евроатлантизма и съдебната реформа в съставянето на кабинет

Относно антикорупционния закон министърът посочи, че сме се ангажирали да създадем независима агенция за корупцията по високите етажи на властта, която да има разследващи функции.

"По отношение на конфликта на интереси - за да бъде ефективна и работеща, тази комисия трябва да се занимава само с едно нещо - обратното на това, което беше КПКОНПИ, събрала много различни процедури, много различни задачи на едно място. Крайно време е да поставим въпроса там, където е - корупцията по високите етажи на властта и наказателното ѝ преследване. Защото основната критика, която получаваме, е - няма осъдени", обясни той.

По негови думи има различни видове популизъм. Напоследък в България се появило понятието наказателно-правен популизъм.

Съветът за криминологични изследвания има за цел да изследва емпиричните данни, така че НК да стане ефективен, а наказателно-правният популизъм - да бъде смекчен, изтъкна той относно възстановяването на дейността на съвета.

ЕК била силно окуражена за съдебната ни реформа, хвали се правосъдното министерство

ЕК била силно окуражена за съдебната ни реформа, хвали се правосъдното министерство

Ще бъдат предложени съществени промени по Антикорупционния закон

Зарков заяви, че главният прокурор би трябвало да е най-обран в своите приказки, но не било така. Той изрази недоумение на кого върши работа замерването между институции за това кой е виновен.

Според него засега не изглежда въобще реалистично този състав на Висшия съдебен съвет да потърси отговорност от Иван Гешев.

Министърът подчерта, че не конституционното решение, а бездействието на парламента прави мандата на ВСС неограничен.

Властта сезира Конституционния съд за правомощията на Гешев

Властта сезира Конституционния съд за правомощията на Гешев

Надзорът на главния прокурор над управлението на държавата е прекалено разширен, според Зарков

Относно готвения протест на надзирателите в затворите Зарков заяви, че с добра организация никой няма да загуби, а всички ще спечелят при преминаване на 12-часов работен ден.

24-часова смяна за тези места, за които говорим, е голямо изпитание, посочи той.

Правосъдният министър увери, че ще се срещне със синдиката, от който твърдят, че се поражда напрежение в системата, но "натиск и заплаха не са неща, които могат да ни повлияят".

Според него засега нещата за съставяне на правителство не изглеждат оптимистично. Зарков уточни, че ако служебно правителство трябва да продължи да управлява, ще заяви дали би продължил да работи в него, или ще се отдаде на каузата БСП.