Служебният министър на правосъдието Крум Зарков проведе онлайн среща с представители на Европейската комисия (ЕК) във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост и реформите, свързани с върховенството на закона. От тяхното навременно приемане зависи и вторият транш за България по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщиха от правосъдното министерство.

Срещата е организирана от служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

От ГЕРБ дадоха заявка за по-добрата съдебна реформа

От ГЕРБ дадоха заявка за по-добрата съдебна реформа

Искат промени в Конституцията за ефективно разследване срещу главния прокурор

Зарков отговори на въпросите на ЕК и представи в детайли напредъка по законопроектите, свързани с темата за върховенството на закона корупцията "по високите етажи, за която страната ни е критикувана от ЕК от години. От Министерството на правосъдието (МП) посочват, че подготвянето на законопроектите ще спечели време на депутатите от мнозинството в следващия парламент, които да имат възможност направо да дебатират текстовете по същество, тъй като те трябвада бъдат приети до края на годината, за да получим втория транш от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост.

150 сигнала подадени към Европейската прокуратура

150 сигнала подадени към Европейската прокуратура

Крум Зарков: Няма да си внесем правосъдие от чужбина

МП уверява, че работи активно по Антикорупционния закон. Запазва се концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще бъдат предложени съществени промени в начина на конструиране и въвеждане на взаимоконтрол в рамките на антикорупционния орган. Предложенията ще бъдат публично оповестени.

"Представителите на ЕК коментираха представените концепции за законопроекти, като силно окуражаващи", похвалиха се от правосъдното министерство.