Министерски съвет е изпратил искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на това дали правомощията на главния прокурор да възлага проверки във всяка една сфера на държавното и местното управление и на всички административни нива съответства на принципа за разделение на властите, гарантирано от най-висшия закон.

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет министърът на правосъдието Крум Зарков.

Предлагат КПКОНПИ да е с председател на ротация

Предлагат КПКОНПИ да е с председател на ротация

Остава разделянето на две на комисията

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор над всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местна власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната конституция", каза той.

Зарков даде и примери от практиката - обвинител номер едно може и е изисквал проверки във всевъзможни сфери - от финансирането на партиите до състоянието на пътната настилка и реда за издаване на разрешително за оръжие.

Гешев сменил доста министри, вече не ги и помни

Гешев сменил доста министри, вече не ги и помни

Работи и със сегашните, и със следващите

"Това са все важни въпроси, но за тях има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности", посочи министърът, като изрично подчерта - фигурата на главния прокурор е изключително важна, но не следва тя да изземва функциите на държавата.

ЕК била силно окуражена за съдебната ни реформа, хвали се правосъдното министерство

ЕК била силно окуражена за съдебната ни реформа, хвали се правосъдното министерство

Ще бъдат предложени съществени промени по Антикорупционния закон