"Много е удобно на служебния кабинет да работи без правителство и без контрол. Как да направим правителство, когато 40 дни президентът не връчва мандата. Както е тръгнало консултациите ще завършат около Коледа. Това е несериозно поведение към парламентарната демокрация - призоваваме да си внесат бюджета и да се връчват мандатите". За това настоя депутатът от БСП Георги Свиленски пред БНТ.

По думите му в този бюджет няма 70 процента от подкрепата за бизнеса, икономиката и българските граждани.

Той предвиди социални протести от 1 януари, ако не бъде внесен бюджет на държавата. Свиленски се надява ГЕРБ да намери възможност да направи правителство, но още веднъж подчерта, че от БСП са заявили, че мандат с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят. "Провеждаме тези срещи, за да видим около какво може да има обединение. Засега виждаме на 95% покриване на програмите в социалната част с "Продължаваме Промяната", допълни Георги Свиленски.

Той коментира и поисканата от ГЕРБ-СДС и БСП оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. "Поискахме да бъде поета отговорност от министъра на вътрешните работи, защото този трагичен инцидент е емблемата, знакът, това, което вижда обществото от неправилното и нереформираното управление на Министерството на вътрешните работи", каза още Георги Свиленски.