Удължителен бюджет предложи властта на социалните партньори. В началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) финансовият министър Росица Велкова представи аргументите на служебния кабинет. Бюджетът е финансов план, който е израз на управленската програма на сформирано мнозинство, подчерта Велкова. На служебно правителство е приемана само актуализация, затова тя предлага удължителен бюджет.

Запазват се мерките в бюджета. Всички плащания по Плана за възстановяване също се запазват. Здравният министър Асен Меджидиев коментира, че с удължителен бюджет ще се осигурят социалните плащания и други плащания. Гарантира се устойчивост на разходите и мерките за преодоляване на ковид - допълнителни плащания към спешните медици и закупуването на ваксини срещу коронавирус.

Петър Чобанов: Бюджет ще има

Петър Чобанов: Бюджет ще има

По-разумно били удължаването на настоящия бюджет

Социалният министър Лазар Лазаров също защити предложението на финансист номер едно. Със законопроекта се създават условия да продължат социалните плащания, коментира той и развенча митовете, че ще има намаление на социални и осигурителни плащания. С 22% ще е по-висока линията на бедност и така ще има и по-високи социални плащания.

АИКБ подкрепя внесения законопроект, каза Васил Велев, президент на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това е единствено правилният подход, а всякакъв друг подход крие много рискове, смята Велев. АИКБ остава зад членството на страната ни в Еврозоната. Подкрепа дойде и от БСК. Разумно било удължаването на мерките за подкрепа на бизнеса. БТПП застават зад опасенията и аргументите на служебния кабинет. Бизнесът е против безразборното харчене на средства, за да не бъде вкарана страната ни в криза. За КРИБ удължителен бюджет е разумен подход до сформирането на редовно правителство.

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023
Обновена

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023

МФ: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

КНСБ обаче е против законопроект за удължителен бюджет. Това щяло да създаде несигурност във всички икономически субекти. Синдикатите настояват за дефиниция за енергийна бедност. Затова и КНСБ иска предложен бюджет, за да се компенсират доходите заради инфлацията. За КТ "Подкрепа" удължителен бюджет е най-лошият вариант, а изпълнителната власт е трябвало да подходи по-смело. Според Ваня Григорова никое правителство не иска да укрепи държавността. Спазване на критериите от Маастрихт не трябва да е за сметка на обедняването на хората, по думите й.

Няма да има намалени плащания, отново увери след заседанието Лазар Лазаров. Че ще се запазят плащанията потвърди и финансовият министър Росица Велкова.