Служебният премиер Гълъб Донев прие в Министерския съвет външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Акцент в разговора беше поставен върху въпроса за включването на българите в Северна Македония в Конституцията на РСМ като държавотворен народ, което е ключова стъпка в контекста на започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от МС.

Донев подчерта също значението, което България отдава на възстановяването и поддържането на българските военни паметници на територията на Република Северна Македония, като изрази очакване за подкрепа по темата от страна на правителството в Скопие.

Връщаме позитивния дневен ред в отношенията с РСМ с по-интензивен диалог

Връщаме позитивния дневен ред в отношенията с РСМ с по-интензивен диалог

Николай Милков и Буяр Османи организират съвместен бизнес форум в Скопие през декември

Премиерът коментира и ползите от задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни и от продължаване на секторното сътрудничество. Донев и Османи обсъдиха също сътрудничеството в енергийната сфера, както и реализирането на Коридор 8 като стратегическа европейска артерия за транспорт и комуникация.

По време на срещата българският премиер акцентира върху необходимостта двете страни последователно да следват положителния дневен ред в отношенията си, да генерират благоприятен климат и да не допуснат ерозия на постигнатото. "Извеждайки партньорството на преден план в нашите отношения, показваме, че имаме реално общо желание за постигане на резултати в полза на нашите граждани", отбеляза той.