Президентът Румен Радев отрече да узурпира властта и да продължава да управлява със служебно правителство. Държавният глава всеки ден се моли и дава властта, но няма кой да я поеме. Има страх в партиите да поемат властта през зимата, посочи той по време на среща със синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Това не е честно спрямо българските граждани точно в трудни времена да се поеме политическа отговорност, лидерство и с това да се убеждават избирателите да ходят до урните, а не с празни приказки. Това е още един стимул партиите да си влязат в ролите, да намерят диалог и консенсус да състави редовно правителство, което да има ясна политика по доходите и развитието на икономиката, настоя президентът.

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Около 1 500 представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" се събраха пред НС, движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано

Ако служебното правителство внесе базов бюджет, имате ли някакви механизми, с които ще се осигури гаранцията, че няма да се изгуби контрол над това, което ще се внесе, обърна се Радев към синдикатите. Трябва да се направи нещо за хората и то сега, тази зима и да не се допуска дълги години да не можем да излезем от дългова спирала, предупреди Радев.

Румен Радев добави, че е настоял да има бюджет за догодина. Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и правителството, но такова все още няма. Не е работа на служебен кабинет да прави политика по доходите, обясни президентът.

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Корнелия Нинова обаче не е съгласна с него

Досега служебно правителство никога не е внасяло закон за държавния бюджет. Единственото, което е правило е да внесе актуализация към годишния бюджет, подчерта Радев.

По думите му партиите, които настоявали най-много да се внесе базов бюджет, вече се отказали от такъв вариант. На същите партийни лидери им замириса бюджет и сега искат да се внесе бюджет. Трудно с такива нагласи и политики трудно може да се стигне до нещо продуктивно. Проблемите могат да се решат с диалог и Радев призова служебното правителство да държи на разделението на властите.

Кауза пердута са исканията на БСП за промени в бюджета според финансовия министър

Кауза пердута са исканията на БСП за промени в бюджета според финансовия министър

Всяко повишение на МРЗ с 10 лева влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева

Той очаква депутатите да оформят консенсус, така че да вземат решения за бюджета, а и за правителството. Има остри противоречия в парламента дали да остане удължителния бюджет или да се внесе базов такъв. Ако се постигне единомислие за приличие и спасяване на бюджета от предизборно наддаване, правителството има достатъчно разум и ангажираност към хората и ще внесе такъв бюджет. Ако кажат (депутатите), че искат базов бюджет да има ръст на доходите, още социални придобивки, но няма да се прави първо, второ или трето абсолютно безконтролно, за да може следващото редовно правителство да не се оправдава, категоричен бе Радев.

Според държавният глава служебният премиер Гълъб Донев е най-загриженият и отговорният, който разбира от темата да има повишаване на доходите и пенсиите. Той настоя да се обръща внимание и към либерализацията на цените. "То ще бъде срамно България, която изнася електричество, да оставим нашите хора, които са с най-ниски доходи да бъдат на свободния пазар", каза президентът.

Радев пита синдикатите какво предлагат, освен тревога

Радев пита синдикатите какво предлагат, освен тревога

Синдикатите настояват доходите да догонят равнището на инфлацията у нас