Президентът Румен Радев посрещна представителите на двете големи синдикални организации у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Радев поздрави синдикатите за това, че в трудни моменти са на страната на хората и споделя тяхната загриженост и тревога за сериозната инфлация, за доходите, за зимата, за най-уязвимите хора и как те да бъдат подкрепени. Държавният глава е удовлетворен, че синдикатите търсят диалог с всички институции целите им да се случат.

"Тук съм да ви изслушам какво предлагате. Едно е само тревогата, а друго е какво предлагате, за да се вземат важните, правилни и неотложни решения българският гражданин да премине по-леко, да има сигурност, но да има сигурност в дългосрочен план за държавата, икономиката и социалните системи като цяло", подчерта Радев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатите споделят очакването на Радев България да има труден кабинет. Това не променя необходимостта да има бюджет за догодина независимо дали е съставено от редовен или служебен кабинет, посочи Димитров.

Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма мнозинство

Служебният кабинет се плаши да внесе бюджет, няма мнозинство

Бюджетът е тригодишна прогноза, ние нямаме такъв хоризонт, обясни Никола Стоянов

Синдикатите искат от държавния глава в Плана за възстановяване и устойчивост да се гарантира намаляване с 40% на въглеродните емисии през 2025 г. КНСБ настоя да се запазят, в необходимите и възможни граници, доходите на хората високи. Мантрата, че пари няма синдикатите не я приемат и за тях това не е вярно.

"Пари има от една страна, но инфлацията не е породена от ръста на доходите", изтъкна Димитров и настоя доходите да догонят равнището на инфлацията у нас.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов добави, че президентството е единствената стабилна и устойчива институция, с която могат да се водят разговори. КТ "Подкрепа" не изключват възможността президентството да управлява държавата чрез служебното правителство на Гълъб Донев.

Радев дава властта, но нямало кой да я поеме

Радев дава властта, но нямало кой да я поеме

Има страх в партиите да поемат управлението през зимата

Либерализацията на битовите потребители на пазара на електроенергия може да хвърли държавата в хаос, предупреди Манолов по темата енергетика. За КТ "Подкрепа" е важно системите да бъдат финансирани и управлението да се обърне към гражданите. "Българските телевизори не ги виждат тези неща, които се случват навсякъде в ЕС - гражданско недоволство", изтъкна още Димитър Манолов.

Припомняме, малко по-рано синдикатите проведоха протест пред Народното събрание с цел искане за увеличаване на доходите с ръста на инфлацията. Те направиха и голямо автошествие из столицата, което завърши пред сградата на президентството преди срещата на синдикатите с държавния глава.

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Синдикатите плашат с още протести, ако не се вдигнат доходите

Около 1 500 представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" се събраха пред НС, движението по бул. "Цар Освободител" е блокирано