Бюджетната комисия одобри удължителния бюджет, предложен от служебния кабинет, въпреки че част от депутатите искат редовен бюджет. Според финансовия министър Росица Велкова редовен бюджет трябва да внесе редовен кабинет. Няма да има намаляване на социални плащания, успокои и социалният министър Лазар Лазаров.

Любомир Дацов от фискалния съвет подкрепи предложението на властта за удължаване на действието на бюджета. Една от причините за инфлацията е фискалната политика през 2021, по думите му. Изпълнението на бюджета върви много балансирано, каза още той. Дефицитът едва ли ще е повече от 1,5% през тази година. Фискалният съвет препоръчва затягане на фискалната дисциплина.

Асен Василев изрази опасение, че служебният кабинет нарушава Закона за публичните финанси като не внася бюджет на държавата. Къде са вариантите на бюджет, попита и социалистът Румен Гечев. Червените ще гласуват "за" удължаване на бюджета, за да могат да внесат между първо и второ четене своите предложения. Приемането на този бюджет е по-важен от съставянето на редовно правителство, по думите на социалиста.

И ГЕРБ подкрепят удължаване на бюджета. Според Кирил Ананиев ,за да се подготви бюджет, трябва да има тригодишна бюджетна прогноза. Има време да се приеме бюджет, апострофира го обаче наследника му в МФ Асен Василев.

ПП и ДБ заедно ще натискат служебния кабинет за редовен бюджет

ПП и ДБ заедно ще натискат служебния кабинет за редовен бюджет

ПП подготвили декларация, с която настояват служебният кабинет да внесе в НС бюджет за разглеждане

Росица Велкова призна, че има действително разработени три работни варианти на законопроекти за бюджет. МС обаче се обединил около внасянето на удължителен бюджет. Не дръжте сметките в чекмеджето, призова Румен Гечев. Управителят на НЗОК Петко Салчев е доволен от удължителния закон, защото той продължавал досега водените политики.

Мартин Димитров попита какви са буферите при сценарий редовен бюджет да има юни-юли месец догодина. Не можем да разчитаме на колективния бюджетен разум, смята и Красимир Вълчев от ГЕРБ. Росица Велкова обаче обясни, че ако служебният кабинет е трябвало да внесе бюджет, то е щял да се спре на варианта с 6% дефицит, но пък така щели да се нарушат фискалните правила.

Петър Чобанов от ДПС се обяви срещу фискалната вакханалия и изтъкна, че партията му щяла да подкрепи удължителния бюджет. Бизнесът призова депутатите към разум. В последните години, според работодателите, държавата действала антикризисно, а нужни било дългосрочни политики. Любослав Костов от КНСБ посочи, че тази година 4 пъти е правена корекция на БВП. Удължаване на бюджета е популизъм за синдикатите и настояха служебният кабинет да внесе редовен бюджет. И общините искат бюджет, стана ясно от изказването на Силвия Георгиева от НСОРБ. Петър Чобанов като председател на комисията обеща да не бърза с внасянето на удължителния бюджет в пленарна зала.

Ще направим опит за покачване на бюджета, имаме проектобюджет. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция по актуални теми в областта на културата и следващи стъпки на МК по проекти, започнати от екипа на министъра.

БСП настоя за връчването на мандатите и за внасяне на бюджета

БСП настоя за връчването на мандатите и за внасяне на бюджета

Свиленски: Много е удобно на служебния кабинет да работи без правителство и без контрол

Минеков посочи, че са се изговорили лъжи в ефир, че няма изготвен проектобюджет.

"Това не е вярно, той е пред мен", съобщи той. Проектобюджетът предвижда покачване за 2023 г. с над 160 милиона лева. Има и проект за 2024 г. с увеличение с още над 155 милиона лева, както и проект за 2025 г. с увеличение с над 142 милиона лева.

Министърът на културата каза, че при встъпването си в длъжност е установил, че само една трета от субсидията е била разходвана, както и че няма направен нито един договор, и нито една обществена поръчка. Той отчете като нулева годината за археологията, тъй като тепърва са започнали теренни проучвания.