Заявките са за сваляне на данъци, махане на данъци, увеличаване на разходи, плашат служебното правителство да внесе един бюджет, не просто удължаване. Tака служебният министър на икономиката Никола Стоянов отговори на въпроса защо се внася удължаване на сегашния бюджет пред БНТ.

Той уточни, че в парламентарната зала няма мнозинство, което да подкрепи определени политики, "а се започва едно наддаване между партиите кой ще даде повече на бизнеса и на хората, което, в крайна сметка, виждаме какво се случи и миналата година - започва да се отразява пагубно на бюджета във времето". "Бюджетът представлява една тригодишна прогноза напред, свързана с политики, и ние нямаме такъв хоризонт и не може да се очаква от служебния кабинет в такава изострена политическа обстановка и нестабилност да внася бюджет. Служебно правителство да взима отношение по политики, които ще имат значение през следващите 1-2-3 години, наистина е трудно", коментира Никола Стоянов.

По думите му служебното правителство е успяло за много кратко време да подготви всички необходими промени в закони и да ги внесе в Народното събрание.

Във връзка с първия транш на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост министър Стоянов каза, че тези средства ще отидат за различни програми в помощ на бизнеса и в различни министерства.

"Министерство на икономиката и индустрията що касае, основно това са парите за индустриалните зони - 216 млн. лева са предвидени. Парите са били два пъти повече, но за съжаление са орязани в последната версия на плана. Ние искаме с тези пари да бъдат направени повече на брой по-малки зони в по-малки населени места. Първоначално в плана е заложено минимум 5 по-големи индустриални зони, но борбата на министерството е да се финансират повече на брой по-малки зони", обясни Стоянов.