Синдикатите - КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа", организират голям протест с автошествие с искания за по-високи доходи и запазване на работните места.

Митингът ще се проведе от 11 часа пред Народното събрание, а автошествието - от 12 до 14 часа в центъра на столицата и по основни пътни артерии в града.

От Столична община предупредиха, че се очакват задръствания и трудности в движението в централните части, включително и в движението в градския транспорт.

Задръствания се очакват утре в София

Задръствания се очакват утре в София

Трафикът ще бъде затруднен от протест и автошествие

В 14 часа държавният глава Румен Радев ще разговаря с протестиращите.

Исканията на двете най-големи синдикални организации са свързани с доходите на работещите, трудовите и синдикалните им права, включително и отражението на Зелената сделка върху определени сектори, респ. мини "Марица Изток".

Сред исканията им са повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лв от 2023 г., както и цялостен ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация. Синдикатите искат скок поне с 13% на всички заплати в частния и бюджетния сектор.

Също така синдикатите искат отлагане на плановете за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители и увеличаване на енергийните помощи за социално слабите.