Премиерът Гълъб Донев на парламентарен контрол пред депутатите. Няма съставен редовен кабинет, започна той с отговор към БСП по темата за доходите. Обясни, че служебната власт не може да провежда собствена политика. Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, е да отпусне допълнителни 20 милиона лева към лица и семейства, които са извън обсега на подпомагането за отопление през зимните месеци, каза Донев. Политика по доходите трябва да се разработва и изпълнява от редовно правителство.

Лидерът на БСП обаче не е съгласна с него. Цените, инфлацията и доходите са най-важният въпрос, който стои пред българските граждани, според Корнелия Нинова. Тя отчете успехите на предишната власт в социалната сфера. Изправени сме пред увеличаване на цените, каза тя, но предложения за замразяване на цените нямало от служебната власт. Червените отдавна настоявали за определяне на понятието енергийна бедност. Дългосрочна политика ли е да поръчате нови Ф-16, попита Нинова и го попита защо се поръчват и грипени. Премиерът Донев й обясни, че в Министерски съвет си говорят и има чуваемост. Подготвят се предложения от МТСП за минималната работна заплата, които да бъдат предложени на редовна власт. Социалистката настоя да не се оставят хората на студ и глад през зимата. Тя отново настоя за корекции в удължителния бюджет.

Протест на синдикатите блокира центъра на София

Протест на синдикатите блокира центъра на София

Исканията са за увеличение на заплатите и запазване на работните места

Мартин Димитров от ДБ е притеснен за пазара на горива. Цените на горивата са критичен въпрос, подчерта той. ДБ не иска да се разрешава износа на горива от руски петрол. Донев отговори, че няма решение за отмяна на забраната за износ на горива от руски петрол. Ще се анализира дали тази забрана ще доведе до намаляване на цените на горивата или точно обратно, стана ясно от отговора му. Защо нямате анализ как отмяната на забраната ще се отрази на цената на горивата, попита Мартин Димитров. На което Гълъб Донев отговори, че всяко решение на служебното правителство се вземало след анализ.

От "Български възход" поискаха отговор за мерките срещу енергийната криза. В момента се разработвал нормативен документ за въвеждане на таван на приходите на енергодружествата съобразно европейския регламент. Те ще правят вноски във фонд Енергийна сигурност. Битовите потребители са защитени в момента срещу високите цени на тока след предприетите мерки. От БВ се опасяват, че обаче ще се точи перлата в българската енергетика - АЕЦ "Козлодуй".