Съгласно закона няма как между първо и второ четене да бъдат внасяни промени в параметрите на входирания от Министерски съвет законопроект за удължаване на действието на текущия държавен бюджет през първите месеци на следващата 2023 година.

Това заяви в парламентарните кулоари след изслушването си от зала финансовият министър в кабинета на Гълъб Донев Росица Велкова.

По този начин финансист номер едно фактически обяви за безсмислени усилията на БСП именно за прекрояване на фискалната рамка между първо и второ четене, по която тема социалистите проведоха разговори с три от парламентарно представените партии.

"Съгласно закона за публичните финанси, спазвайки приетото законодателство, не би следвало да е възможно", отговори на въпрос на News.bg Велкова.

Министърът отново подчерта - не е задача на служебен кабинет да прави значими промени в държавния бюджет.

"Решенията за средносрочна политика следва да бъдат взимани от избрано с парламентарно мнозинство правителство, което има подкрепа от хората. На служебното правителство основната задача е да проведе и организира изборите, както и да запази функционирането на държавността в периода, в който управлява."

Росица Велкова коментира и синдикалните протести, чието основно искане е повишаването на минималната работна заплата до нива от 50% от средната. "Всяко повишение на МРЗ с 10 лева влошава бюджетното салдо с 50 милиона лева", влезе в конкретика тя.

Все пак повишаването на минималните нива на заплащане ще бъдат обсъдени в рамките на процедурата за приемане на бюджета, която ще стартира скоро в парламента.

БСП настоя за връчването на мандатите и за внасяне на бюджета

БСП настоя за връчването на мандатите и за внасяне на бюджета

Свиленски: Много е удобно на служебния кабинет да работи без правителство и без контрол