Не би следвало към настоящия момент да се отваря бюджетът за сериозни промени поради опасността от популистко наддаване от партиите и 15-милиардния дефицит, заложен от предходните актуализации, дело на редовния кабинет "Петков". Това мнение изрази на среща с БСП по темата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

В петъчния ден социалистите провеждат трети пореден кръг от разговори, посветени на финансовата рамка за догодина, след като в сряда постигнаха единство с "Продължаваме промяната", че нов бюджет следва да бъде внесен, а не да бъде удължен текущият, както възнамерява служебният кабинет. В четвъртък пък в разговорите с ГЕРБ партията на Бойко Борисов изрази склонност по-скоро да се изпълни идеята, идваща от "Дондуков" 1.

Сред основните искания на левицата са между първо и второ четене на законопроекта за продължаване на текущия бюджет, внесен от Министерски съвет, да бъдат прекроени основни параметри като повишаване на минималната работна заплата на 850 лева или 50% от средната, успоредно повишаване на парите за майчинство, въвеждане на необлагаем минимум от 504 лева и дефиниция за енергийна бедност, запазване на размера на ваучерите за храна, освобождаване от данъци на младежи до 26 години, таван на цените на енергоносителите и др.

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Гълъб Донев като служебен премиер с вързани ръце за политики по доходите

Корнелия Нинова обаче не е съгласна с него

Като "крачка в правиланата посока" определи срещата Карадайъ, но изтъкна - не е работа на служебен кабинет да променя такива основополагащи фискални политки. Припомни и трите актуализации на Асен Василев.

"По оценка на нашите експерти имаме наследен дълг по 15 милиарда на година и трябва да видим в каква рамка слагаме новите социални мерки. Защото е важен въпросът откъде идват парите , защото в тази политическа криза, в която се намираме, няма изгледи цената на дълга да намалее."

Все пак лидерът на движението изрази добра воля за диалог и евентуално коригиране на някои пера между първо и второ четене. "Не трябва да правим нов бюджет, а да разгледаме параметрите по удължаването на сегашния".

Протест на синдикатите блокира центъра на София

Протест на синдикатите блокира центъра на София

Исканията са за увеличение на заплатите и запазване на работните места

От своя страна Корнелия Нинова поздрави ДПС за конструктивния подход, но посочи - следва да се прави разделение между въпроса за съставяне на правителство и бюджета, от който зависят ключови социални политики. От БСП гарантират още - няма да се изпада в популизъм, а заложените мерки напълно отговарят на здравите фискални критерии.

"Търсене на разумно решение, което да осигури доходите на хората, да гарантира здравината на икономиката, но при условие, че не дестабилизираме икономиката и макрорамката на бюджета", представи основата на концепцията си силният човек на "Позитано" 20.

Разговорите по темата ще продължат, увериха се взаимно в края на срещата представителите на двете партии.