Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призова граничарите да не се колебаят и при нужда да използват оръжията си с призив да се пазят, а не за да убиват. Полицията има и уреди за нощно виждане, но те са стари. Предприети са действия за снабдяване с нови уреди за нощно виждане, но обществените поръчки е необходимо време, обясни той по време на изслушването си в парламента за ситуацията на българо-турската граница заради нелегалната миграция.

Полицаите имат и бронежилетки, но те също не са достатъчни, стари са и тежат, стана ясно от думите на министъра. Работи се по поръчване на бронежилетки, които са надеждни и не са толкова тежки. Граничарите се оплакват и от тяхното облекло, което е пригодно да ги пази само от дъжд. Тече и поръчка по снабдяване с високо качество автомобили за Гранична полиция.

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Демерджиев: Границата не е добре обезпечена, оградата се къса всеки ден

Ако родителите на убития полицай искали оставката, той щял да я даде

Демерджиев уточни, че всички възможни парични средства на граничните полицаи, които получават за извънредния си труд, ще бъдат на тяхно разположение в рамките на възможностите на бюджета. Той обаче не може да обещае на граничарите, че ще получават толкова, колкото получават служителите на Фронтекс.

Той се похвали, че България не пропуска толкова нелегални мигранти, колкото например Италия, Чехия и Кипър. Действията, които предприемаме дават резултат - проведени санад 200 специализирани полицейски операции, над 100 досъдебни производства и са задържани десетки лица, отчете министърът. "Страдаме от липсата на достатъчно ясни разпоредби, които да криминализират част от деянията, свързани с трафика", посочи Демерджиев.