Мигрантският натиск през настоящата година, макар да е в пъти по-висок, българската гранична полиция се справя много добре с него, но граничните полицаи плащат с телата си цената, че българо-турската граница не е добре технически обезпечена.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев от трибуната на Народното събрание за ситуацията с нелегалната миграция на българо-турската граница.

По думите му граничните полицаи обаче не трябва да стават мишена и преграда с телата си на границата, а да имат нужното обезпечение. От началото на годината досега 143 447 нелегални мигранти са направили опит да влязат в у нас.

Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината - прескача се лесно със стълба. Състоянието на оградата се променя ежедневно и граничните полицаи, които нямат задължението да поправят съоръжението, използват всяка свободна минута, за да подпомогнат възстановяването на съоръжението. Много е спорно доколко съоръжението влияе на защитата на българо-турската граница и е спорно доколко подпомага усилията на гранична полиция, изтъкна Демерджиев.

Министърът добави, че Турция също прави всичко възможно да ни помогне, въпреки затрудненията на нейната граница със Сирия. Набелязани са много действия, с които да се подпомогнем. Това, което ще се направи е да бъдат снабдени граничарите с дълго оръжие, за да се повиши сигурността им да отговарят на подобни "изродски атаки", коментира Демерджиев убийството на граничния полицай край Елхово.

Той добави, че ако близките на загиналия граничар са поискали оставката му, щял да я депозира веднага. "Те обаче поискаха да бъде погребан с парадната му униформа", каза през сълзи вътрешният министър.

От думите му стана ясно още, че е повишено взаимодействието с Фронтекс, така че последните 2-3 месеца взаимодействието е значително подобрено и задълбочено. Подобрено и повишено е взаимодействието на България с Европол за разбиване на международни мрежи и канали за нелегална миграция. Възстановена е работата на двустранна и тристранна комисия между България, Турция и Гърция, похвали се Демерджиев.

Той обясни, че когато е станал министър е посетил границата в района на Елхово и е оценил риска от завишения мигрантски поток. Демерджиев добре осъзнава, че нелегалната миграция няма да намалява, а ще се увеличава. Мерките, които трябва да се предприемат по българо-турската граница са много - за последните 10 години щатът на гранична полиция е намален с близо 1 300 човека и затова трябва да се увеличат на 1260, защото хората, които идват не познават проблемите на границата, не познават района, тактиките и подхода, изтъкна вътрешният министър.

Другите липси на границата, които изброи министърът са липса на специални автомобили, радикален ремонт на пътищата, няма техническо обезпечаване на граничните патрули, стари са дрехите и обувките на граничарите и др.

Демерджиев се надява депутатите да решат проблемите на граничарите, като увеличат щатната им бройка. "Те (граничните полицаи) ще го оценят и ще служат още повече на държавата ни. Няма нужда армията да се включва в охраната на границата ни, а точно силите на гранична полиция е най-добре подготвена да се справи с тази задача. Освен това трябва да се прибави адекватно техническо обезпечаване", настоя силовият министър.

Ако никои не помогне на граничарите, това би ги демотивирало. Демерджиев никога не е казвал, че проблемите на границата са решени, но се решават от първия ден, откакто е станал министър. България ще иска още помощ от ЕК, защото европейската солидарност не предполага само декларации, а участие в опазването на границата. В района на Бургас вече има изградена инфраструктура за защита каквато досега не е имало, посочи министърът.

"Не може криминалните деяния на границата да бъдат поводи за спекулация", призова Демерджиев народните представители, като отчете техните пропуски, че не са обезпечили гранична полиция с необходимия ѝ щат от 1260 човека. Демерджиев настоя да се поставят камери на оградата.