Нелепо било обяснението защо Георги Семерджиев е успял да избяга от полицаите дни преди тежкия инцидент със загинали момичета на бул. "Черни връх". Тогава той е бил спрян и са извикани служители на 7-мо РПУ. Това коментира в служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред Нова телевизия.

"Имал накити - гривни и часовник, които пречили да му бъдат сложени белезниците. Трябвало да ги свали в колата. Докато свалял тези накити от ръцете си, успял да се измъкне. Мисля, че бяха двама служители, които са го подгонили. Целият низ от събития не ми звучи реалистично", обясни Демерджиев.

Съдът не пусна Георги Семерджиев да си ходи у дома

Съдът не пусна Георги Семерджиев да си ходи у дома

Самият Семерджиев обаче не се яви в съдебна зала

Той отново каза още, че обявените вчера от него рокади в МВР не са свързани изцяло със случая "Семерджиев", като уточни, че са се "натрупали много инциденти". Иван Демерджиев посочи, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

"Един ръководител на това ниво - в районното управление, трябва да създаде такава организация и контрол по отношение на служителите си, че да не допуска инциденти. Недопустимо е полицейски служители да шофират след употреба на алкохол. Имаше опит този случай да бъде прикрит. Знаете случаите "Семерджиев" и "Любенов". Те са поредица", подчерта той.

Чистката в СДВР е без връзка със случая "Семерджиев"

Чистката в СДВР е без връзка със случая "Семерджиев"

Проверките по случая Семерджиев не са приключили

Демерджиев за пореден път отбеляза, че няма данни отстранените полицейски шефове да са разпъвали "чадър" върху някого. "Проверката е много обемна. Бяха проверявани двама служители, после станаха 40. Разгърнахме проверката и на по-високо ниво - по отношение на ръководните кадри. Въведохме принципа да се търси отговорност от извършилия нарушение", заяви той.

За сменения шеф на ОДМВР в Кюстендил Светослав Григоров, Демерджиев каза, че се е срещал преди изборите с двама политици от ГЕРБ - недиректно, но потвърди, че те са двамата бивши вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. "Не е спазен редът, който е разписан. След като получих данни за първата такава среща, извиках този директор и му казах, че имам такива данни, предупредих го. След този случай, той е провел нова среща, което за мен е безумно", изтъкна Демерджиев и посочи, че самият Григоров го е излъгал.

"Не искам да влизам в подробности, не зная за какво е била срещата", посочи обаче Демерджиев. Самият служител на МВР е интересно да се погледне назад историята му, че е имал бурно кариерно развитие, като е прескочил цели етапи. Вътрешният министър заяви, че той ще се върне на мястото, където кариерното му развитие предполага.

Тенчо Тенев ще съди Демерджиев

Тенчо Тенев ще съди Демерджиев

Някой дава лъжлива информация на вътрешния министър, според бившия шеф на КАТ-София