Ние имаме интерес да върнем един позитивен дневен ред в двустранните отношения - нещо което в последните месеци, и от двете страни на границата, чувстваме, че се позагубило.

Това заяви служебният външен министър Николай Милков на съвместен брифинг в МВнР с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи. Той допълни, че от българска гледна точка това е и смисълът на днешното посещение на Османи у нас.

Милков отбеляза, че сме подложени на значителни външни въздействия от връхлитащите ни кризи от всякакъв характер - растящи цени на енергоресурсите, прекъсване на вериги за доставки, заплахи за сигурността. Той посочи, че в същото време нашите отношения са преминали през периоди, които могат днес да бъдат окачествени като сложни.

РСМ забранява със закон организации да използват имена, свързани с фашизма

РСМ забранява със закон организации да използват имена, свързани с фашизма

Решението се счита за директен удар срещу българските културни клубове

"Парадокс е това да имаме една визия за развитието на региона и за развитието на нашите двустранни отношения. Парадокс е и да имаме механизъм за тяхното решаване, който се определя от подписаните двустранни документи, имам предвид разбира се договора от 2017 г., също така - протоколите между правителствата на двете държави. Имаме и многостранно поети ангажименти, скрепени с подписите на всички държави членки от ЕС. И в същото време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е позитивна, в развитието на нашите отношения. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещение и с ангажимента за интензифициране на диалога между двете министерства и между двете държави", коментира Николай Милков.

Той каза още, че наред съществуващите пречки, които да бъдат преодолени, като да ситуацията, свързана с българските клубове и вписването на българите в Конституцията на РСМ, с Османи са обсъдили и положителните неща в двустранните отношения, случили се напоследък, които сякаш остават в сянка. "Тук искам да спомена на първо място постигането на търговски стокообмен в размер на над 1 милиард, което е е прецедент. Никога досега не е имало такъв стокообмен между нашите държави, което показва не само на съществуване на едно търговско сътрудничество, но едно взаимно проникване на икономиките на нашите две държави, на инвестиционна активност, която се наблюдава", уточни Милков.

Той заяви също, че с Буяр Османи са коментирали и стъпки, които да доведат в бъдеще до допълнително увеличаване на търговските обороти, както и възможностите за ролята България като газов хъб на Балканите след завършването на строителството на интерконектора с Гърция, като в тази връзка е и подписаното споразумение за междусистемната газова връзка Кюстендил-Жидилово между две държави. Спряхме се и на редица други положителни теми, също така, от нашите двустранни отношения, свързани с намерението на РСМ за закупи електрически ток от България", отбеляза Николай Милков.

За връщане към нормални отношения с България се обяви Османи

За връщане към нормални отношения с България се обяви Османи

След скандалите около културните клубове в двете държави

От своя страна външният министър на РСМ заяви, че с българския си колега са говорили и за динамиката на дейността на междусекторните работни групи.

Той изрази удовлетвореност от това, че на последното съвместно заседание на правителствата на двете страни премиерите са отделили внимание на жп коридор 8.

"Също така смятам за успех и подписването на договора междусистемно газово свързване на интерконекторната точка Кюстендил-Жидилово", каза Османи.

По думите му за интензитета на динамиката на съвместното сътрудничество говори и развитието на търговския обмен, което за първите осем месеца на тази година вече възлиза на над 710 млн. евро с тенденция да премине нивото от 1 млрд. евро до края на тази година. Той посочи, че увеличението е с 52% спрямо същия период миналата година.

Техническите параметри на бъдещия ГКПП Струмяни - Берово са готови

Техническите параметри на бъдещия ГКПП Струмяни - Берово са готови

Това реши експертна комисия с представители на България и РСМ

"Днес с колегата Милков уточнихме, че следващия месец ще организираме съвместен бизнес форум в Скопие, който ще събере бизнеса от двете страни с компетентните институции, за да отговорим на предизвикателствата и потенциала за още по-голямо икономическо сътрудничество. Убеден съм, че съществува голям потенциал за увеличение на сътрудничеството в енергетиката, в земеделието, в хранителната индустрия, в здравеопазването и много други области", отбеляза Буяр Османи.

Той открои като добър пример и трансграничното сътрудничество между двете страни.

"Искам да вярвам, че съвместно с колегата Милков ще направим всичко, за да не позволим други да водят външната ни политика, други да кроят двустранните ни отношения. Но ние двамата, съвместно с дипломатите от нашите министерства, в духа не ервопейските ценности, ще продължим да изграждаме европейско бъдеще за всички нашите бъдещи поколения. И ние не трябва да забравяме, че сме настоящи съюзници в НАТО, бъдещи партньори в ЕС, но преди всичко - приятели и добри съседи", подчерта външният министър на РСМ.

Той също предложи приетият от парламента на РСМ закон, според който българските сдружения в страната ще бъдат заличени, ако не се преименуват, да бъде изпратен до Венецианската комисия и тя да се произнесе по въпроса дали в него има нередности.