Парламентът на Северна Македония прие в сряда закон, който не позволява на организации и културни клубове в страната да използват имена, считани от властите за свързани с фашизма, съобщи АП. 

Това е своеобразен отговор на българските клубове с имена на противоречиви фигури, които се отварят в страната и предизвикват протести.

Предложеният закон беше приет с 67 гласа в 120-членния парламент.

Според новото законодателство новооткритите клубове на българи със спорни имена трябва да сменят името си в тримесечен срок или ги заличават от Централния регистър, където трябва да бъдат регистрирани всички клубове и фирми.

Припомняме, че на 31 октомври, властите в Северна Македония забраниха създаването на ново българско сдружение, което да носи името на цар Фердинанд.

Искането за регистрация е било отправено от българското сдружение в град Богданци.

РСМ забрани създаването на ново българско сдружение

РСМ забрани създаването на ново българско сдружение

То е трябвало да носи името на цар Фердинанд

Решението е на наскоро създадената комисия, която обсъжда исканията за регистрация на нови сдружения. Нейната цел е да "преценява ролята и мястото на историческите личности".

Това бе първото решение на комисията, която е подчинена на Министерството на правосъдието.

В Благоевград частна организация разкри македонски културен клуб "Никола Вапцаров". Той стана пореден повод за напрежение между двете страни заради използването на името на българския поет.

Благоевградчани пресрещнаха председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който присъстваше на откриването на клуба, с възгласи "предател, боклук!", "Македония е българска!" и "Сърбия ви плаща!".

От ВМРО пък определиха частната инициатива като поредната антибългарска провокация на Скопие.

Официално обаче Скопие се дистанцира и обяви, че спорна канадска организация стои зад този клуб. 

Създаването на двата български клуба в Северна Македония - "Ванчо Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид, също беше съпроводено с провокации. Първият клуб беше подпален, а извършителят - пуснат на свобода. При откриването на втория пък бяха хвърляни камъни и яйца.

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Било извършило дискриминация на национална и етническа основа