Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония е установила, че българското сдружение "Иван Михайлов" в Битоля е извършило дискриминация на национална и етническа основа, съобщи БНР.

Комисията е дала 45-дневен срок на сдружението да отстрани всички спорни елементи в името и програмата си, а за 30 дни то трябва да свали от "Фейсбук" страницата си всички публикации, които "предизвикват тормоз" под формата на информация за делото и идеологията на Иван Михайлов.

Припомняме, че в средата на август прокуратурата в Охрид образува производство за проверка на твърдения за възможни пропуски при регистрацията на Гражданско сдружение "Цар Борис III" - Охрид. Тогава стана ясно, че от май тази година, след подадена наказателна жалба от политическа партия, в Основната прокуратура в Битоля е образувано производство и относно регистрацията и функционирането на Културен център "Иван (Ванче) Михайлов". На 29 август пък беше оповестено, че македонската партия Левица е внесла иск до Основната прокуратура в Битоля и за забрана на дейността на сдружение "Културен център Иван Михайлов".

КЦ "Ванче Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април в присъствието на тогавашния премиер Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Към България обаче бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. Македонците твърдят, че Иван Михалов се смята за сътрудник на Хитлер. Според тях дейността на центъра представлява възхвала на фашизма и нацизма, разпалва чувство на национална и религиозна омраза и нетърпимост към еврейска общност в Македония. Културният център беше подпален на 4 юни от певеца Ламбе Алабаковски, които на 7 юли също така изгори демонстративно в Скопие "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение". За палежа в Битоля Алабаковски получи условна присъда.

Сдружение "Цар Борис III" е създадено на 9 ноември 2021 г., а заявлението за регистрацията му в Централния регистър е подадено на 16 ноември и е одобрено на 17 ноември 2021 г. Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Македония обявиха, че и с неговата регистрация се прославят нацизмът и фашизмът и се разпространява език на омразата.

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Вандал посегна на българския културен клуб в Охрид

Табелката на сградата е счупена с брадва