Певецът Ламбе Алабаковски, който в началото на юли подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в македонската столица Скопие "Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение", съобщи МКД.

"Ако моята диагноза е пироманс, вашата диагноза е предател. Затова тази хартийка трябва да изгори днес", каза в кратко слово певецът.

Част от участниците в протеста хвърляха яйца, бутилки и цветя по сградата на правителството и скандираха "Оставка" и патриотични песни.

Османи счита френското предложение за последния влак към ЕС

Османи счита френското предложение за последния влак към ЕС

След 17 години борба за членство в Съюза и решаване на двустранни проблеми по пътя

ВМРО-ДПМНЕ организираха протести срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в Европейския съюз (ЕС).

Около сградата на правителството се вижда засилена полицейска охрана.

Ламбе Алабаковски доби известност след като спечели телевизионното състезание "Търсене на звезди" през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове. Има информация, че неговият брат работи в правоохранителните органи на РСМ.

Алабаковски беше освободен за палежа на българския клуб в Битоля.

Единствената мярка срещу него сега е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

Първоначално той беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест. Мотивът беше, че той има двойно гражданство - македонско и американско и може да се укрие.

Според закона в Македония неговото деяние се наказва със затвор от 6 месеца до 5 години.

В ранните часове на 4 юни 2022 г. Алабаковски подпали вратите на културния център. Според адвоката му, името на клуба подтикнало певеца към деянието, а не българския му характер.