"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза". Така северномакедонският президент Стево Пендаровски коментира във "Фейсбук" откриването в Битоля на Културния център "Иван Михайлов" (известен и като Ванче Михайлов -б.р.).

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и (не)делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", обобщава Стево Пендаровски. 

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

По думите му трябва да обърнем значението на термина "балканизация"

Той припомня, че през 2017 г. идеята да се сформира историческа комисия имала за цел да се намери компромис за историческите събития и личности, които трябва да бъдат честване заедно и от македонския, и от българския народ.

"За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави", припомня държавният глава на Северна Македония.

"Не оспорвам доброто намерение на премиера Петков, вчера обаче в състава на българската делегация бяха представители и на предишното управление в София, които бяха най-гласните противници на македонския път към Европа.

С тяхното присъствие и изявления бяха минимизирани посланията за добросъседство и сътрудничество на българския премиер", посочва Стево Пендаровски.