Подпалиха Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля в Северна Македония, съобщава bTV.

Посегателството е било извършено рано тази сутрин.

От центъра очакват институциите в най-кратки срокове да разкрият извършителите на вандалския акт.

Центърът беше официално открит преди два месеца.

Министерството на външните работи на РСМ посочва, че остро осъжда акта на умишлен палеж.

Външно привика посланика на РСМ заради сваленото българско знаме в Битоля

Външно привика посланика на РСМ заради сваленото българско знаме в Битоля

Връчена му е протестна нота

"Тази вандалска атака е поредното доказателство, че има много участници, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще", подчертават от ведомството.

От българското външно министерство съобщиха, че днес министърът Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в РСМ по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония, посочват от ведомството.

По случая взе отношение и визепрезидентът Илияна Йотова. 

Подпалването на Културния център "Иван Михайлов" в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба, написа тя във "Фейсбук".

Тя подчертава, че още при откриването му, в което участва голяма българска делегация, страната ни е заявила, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония.

Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности, посочва вицепрезидентът.

От своя страна евродепутатът от ВМРО посочи, че ще подаде сигнал до ЕК и френското председателство на Съвета на ЕС за случилото се.

"Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата спрямо българите и всичко българско. Това е резултатът от действията на политичарите в Скопие", изтъква той.

Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог, настоява още Джамбазки и отсича, че в противен случай ще бъде ясно, че няма нищо такова като добросъседство.

Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация, заявиха и от БСП и призоваха македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря.

Македонският президент Стево Пендаровски осъди най остро палежа в публикация във "Фейсбук". Той коментира, че подобни деяния са провокация и не помагат за подобряване на отношенията с България. Пендаровски призовава компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и да санкционират извършителите.

Припомняме, това е поредното подобно посегателство в РСМ. През февруари офисът на културния център отново беше нападнат. 

На 29 януари вечерта пък в центъра на Скопие бе счупено стъклото на автомобила на председателя на Сдружението за българо-македонско приятелство Добре Митрев.

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

За пореден път се стига до подобни вандалски акции