Министерството на външните работи привика временно управляващият посолството на Северна Македония в София, за да му връчи протестна нота.

Причината е поредният акт на оскверняване на български национални символи в западната ни съседка.

При проведения разговор между директора на дирекция "Югоизточна Европа" на МВнР Ваня Андреева - Малакова и временно управляващия посолството на РСМ у нас Владимир Кръстевски е заявено, че на 28 август страната ни е установила увреждане на пилона и отстраняване на знамето на България, поставено до офиса на службата по търговско-икономическите въпроси към генералното ни консулство в Битоля. Изразено е дълбоко възмущение от този инцидент.

Джамбазки сигнализира за вандалски акт в РСМ спрямо знамето на България

Джамбазки сигнализира за вандалски акт в РСМ спрямо знамето на България

Той ще сезира и ЕК

От външното ни министерство са подчертали, че всяко действие, израз на омраза срещу друга държава или нейните граждани, противоречи на основните ценности на съвременните демократични общества и пречи на утвърждаването на добросъседски отношения. Отчетена обаче е била своевременната публична реакция на МВнР на Северна Македония, в която остро се осъжда вандалския акт и се поема ангажимент за разследване и подвеждане под отговорност на извършителите.

Отново е била изразена загрижеността на българската страна от зачестилите случаи на атаки и проява на агресия, провокирани от омраза към България, включително спрямо граждани на Северна Македония с български произход или симпатизиращи на страната ни.

Припомняме, в началото на годината имаше и случай с изгаряне на българско знаме по време на фестивал, подобен на кукерския.

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

Външно проверява сигнал за изгорено българско знаме в Северна Македония

За пореден път се стига до подобни вандалски акции