Реакцията на евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки идва след поредния случай на поругаване на българското национално знаме в РС Македония (РСМ). Този път става дума за вандалски акт на омраза срещу страната ни в Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на България в Битоля. Грозната демонстрация е изразена чрез увреждане на пилона и сваляне на националното ни знаме.

От партията подчертават, че този акт е извършен в навечерието на 97-ата годишнина от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, отдал целия си живот за освобождението на Македония. Българският революционер е убит на 31 август 1924 година от предатели в местността Равна бука, край село Сугарево в Пирин.

Във връзка с това Джамбазки е написал официално писмо до служебния министър на външните работи Светлан Стоев. В него той настоява за бърза и незабавна реакция от институцията с искане да бъде остро осъдена поредната гавра с българския национален символ.

Според него България трябва да защити националния си интерес и да изиска предприемането на конкретни мерки срещу извършителя, а също и гаранция, че държавата Северна Македония ще противодейства на тази позорен акт, превърнал се вече в тенденция.

За него е недопустимо в страна, която непрекъснато се опитва да изтъква принадлежността си към европейските ценности и да се стреми към членство в европейското семейство, подобни престъпни актове да продължават да се случват.

В качеството си на евродепутат Джамбазки ще сезира и Европейската комисия с настояване за официална проверка и позиция по случая, с която да бъдат осъдени антидемократичните прояви в РСМ.

Той няма никакво съмнение, че подобен род гаври няма да бъдат прекратени в Северна Македония. Не и докато в Скопие продължава да властва политика на дълбока омраза към България, уточнява Джамбазки.

С настояване България и българското МВнР да реагира излязоха и от партия "Възраждане". "Настояваме Българската държава да застане зад българския народ, зад националните ни символи и достойнство и да предприеме незабавни действия по изясняване на случая", се казва в позиция на партията.